U srijedu još većinom suho i barem djelomice sunčano

Kao i početkom tjedna, i u njegovom će nastavku u većini Hrvatske biti razmjerno svježe, premda u srijedu i četvrtak toplije nego u utorak. Stoga će se malo tko žaliti na vrućinu, a ni noći neće biti osobito tople. Dapače!

Pritom su u srijedu pljuskovi mogući uglavnom u gorju i unutrašnjosti Istre, a od četvrtka do subote opet će kiša biti česta, ponegdje i u obliku pljuskova praćenih munjama i gromovima. Od nedjelje ponovno većinom suho i toplije. No, unatoč tom novom zatopljenju - ni u sljedećem tjednu gotovo sigurno neće biti velike vrućine, a i noći će mnogima biti ugodne za spavanje, na kopnu možda i uz topliji pokrivač na koji vas potakne ovotjedna svježina.

U nastavku slijedi prognoza po područjima za sljedeće dane, a još detaljnije prognoze meteorologinja i meteorologa Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a mogu se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Mnogobrojne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana te prognozama za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti...

U srijedu još većinom suho, barem djelomice sunčano, na kopnu i toplije...I u srijedu još u Slavoniji, Baranji i Srijemu suho i prevladavajuće sunčano, iako uz dosta oblaka. Jutro će ponovno biti razmjerno svježe, uz najčešću najnižu temperaturu zraka od 10 do 12 °C, a najviša poslijepodnevna većinom 27 i 28 °C.

Jutarnje će svježine uz toplije poslijepodne od utorka biti i u središnjoj Hrvatskoj, uz također mnogo visokih koprenastih mliječnobijelih oblaka uz koje će se - i kroz koje - vidjeti i sunce.

Svojevrsno nadmetanje oblaka i sunca moći će se pratiti i na sjevernom Jadranu, te posebice u unutrašnjosti Istre, Gorskome kotaru i Lici, gdje - štoviše - mjestimice može pasti i malo kiše, uglavnom u obliku kratkotrajnih pljuskova. Umjerene bure bit će još samo rijetko u noći, a u srijedu će vjetar biti većinom slab s juga i jugoistoka, u unutrašnjosti i jugozapada. Temperatura zraka ujutro u mnogim mjestima opet bliža prosječnoj potkraj svibnja nego sredini srpnja, a i poslijepodne će biti razmjerno svježe.

Prema jugu Hrvatske toplije, ali samo rijetko na Jadranu uz toplu noć. I poslijepodnevna će vrućina izostati, unatoč pretežno sunčanome vremenu, tijekom kojega će vjetar biti većinom slab, s mora, koje će biti mirno ili samo malo valovito, te i dalje svima ne dovoljno toplo za početak kupanja - uz temperaturu samo malo višu od jutarnjega zraka. Uz sunce i visoke oblake poslijepodne će biti od 26 do 29 °C.

Od četvrtka do subote nestabilno

Malo niža temperatura od prosječne za sredinu srpnja na većem će dijelu Jadrana biti i sljedećih dana, koji će biti znatno oblačniji od utorka i srijede. Kiše, često u obliku pljuskova s grmljavinom, u četvrtak će biti uglavnom na sjevernom Jadranu, zatim i južnije, a valja spomenuti i kako će u petak i subotu opet biti bure, ponegdje i jake, većinom na sjevernom dijelu.

I na kopnu opet nestabilno, uz povremenu kišu, mjestimice i grmljavinu, osobito u četvrtak poslijepodne i tijekom petka, kada će ponovno i osvježiti. No samo prolazno i kratkotrajno jer za vikend slijedi sunčanije i toplije vrijeme, u subotu najprije u zapadnim krajevima, zatim i istočnim i južnim.

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.