Osvježenje popraćeno kišom i grmljavinom

Subota je u većini krajeva bila vruća, nerijetko i sparna, a temperatura je najviše porasla u dijelu Dalmacije te osobito u Slavoniji. Vrućina neće, međutim, dugo potrajati, jer se s prolaskom ovog frontalnog poremećaja već danas do kraja dana te sutra očekuje zamjetan pad temperature zbog dotoka hladnijeg zraka sa sjevera.

Uz osvježenje s frontom stižu kiša i grmljavina te ponegdje jak i olujan vjetar. Oblaci bi u većini krajeva već do jutra trebali nestajati pa će veći dio nedjelje biti uglavnom sunčan. Frontalni će sustav sutra već biti na istoku kontinenta, a iznad nas će ojačati ogranak anticiklone na čijoj će nam prednjoj strani pritjecati hladniji te uglavnom suh zrak.

Nedjelja će u Slavoniji i Baranji početi oblacima, na krajnjem istoku u jutarnjim satima i s kišom. Potom tijekom dana sve manje naoblake uz dulja sunčana razdoblja. Puhat će sjeverac i sjeverozapadnjak, uglavnom umjeren, a najviša će temperatura biti i desetak stupnjeva niža nego danas.

Svježije sutra i u zapadnijim krajevima s dnevnom temperaturom do 24 stupnja te uz obilje sunca i slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverni vjetar. U noći i ujutro još oblačnije, nakon izlaska sunca moguće s mjestimičnom kratkotrajnom maglom te jutarnjom temperaturom od 11 do 14 stupnjeva.

Magle može biti i u nekim kotlinama gorske Hrvatske. Dan će u ovim predjelima biti uglavnom sunčan uz umjerenu naoblaku uglavnom u Lici i Gorskom kotaru. Većinom samo u noći još mjestimice može biti kiše, na moru i grmljavine. Puhat će sjeveroistočnjak, na moru bura, umjerena i jaka, ponegdje i olujna.

Temperatura zraka niža nego danas, osobito u gorskim područjima. Bure će biti i na srednjem Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije, također mjestimice na udare jake pa i olujne. Pritom pretežno sunčano, samo u noći i ujutro uz mogućnost za mjestimičnu kišu ili pokoji pljusak kojega može samo rijetko biti i na krajnjem jugu. Ondje će tijekom dana prevladavati sunčano, uz buru koja će jaka biti u prvom dijelu dana te ponovno navečer i u noći na ponedjeljak. More pritom malo i umjereno valovito, a najviša temperatura i dalje oko 30 stupnjeva.

U prvoj polovini novog tjedna uglavnom sunčano uz postupan porast dnevne temperature, no sa svježim jutrima, posebno u gorju. I dalje će povremeno puhati umjeren sjeveroistočnjak.

Na Jadranu još bura koja će tijekom ponedjeljka oslabjeti te zatim okrenuti na sjeverozapadnjak, sredinom tjedna zapadnjak i jugozapadnjak. I ondje će se, uz prevladavajuće sunčano vrijeme, temperatura zraka malo sniziti, posebno na sjevernom dijelu.

Do sutra ujutro, znači, treba računati na mjestimične pljuskove s grmljavinom, moguće lokalno i kakvo nevrijeme. Na Jadranu će pritom puhati bura koja će tijekom nedjelje nerijetko biti jaka pa i olujna te će stvarati probleme u prometu.

Prognoza vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.