Stanje nije bajno: srećom, samo kratkotrajno

Na zapadu zemlje bilo je visokih koprenastih oblaka koji najavljuju promjenu vremena u drugom dijelu subote. Promjena vremena uglavnom se neće osjetiti u Dalmaciji, a naoblačenje uz kišu, pljuskove, grmljavinu i jak vjetar najprije će zahvatiti Međimurje, Hrvatsko zagorje te područje uz granicu sa Slovenijom.

Našim se krajevima sa sjeverozapada približava frontalni poremećaj koji će se brzo premjestiti dalje na istok, a iza kojeg će priteći osjetno hladniji zrak. No veći dio subote na istoku će proteći uz pretežno sunčano vrijeme i temperaturu između 33 i 35°C.

Prema večeri naoblačenje uz pljuskove i grmljavinu, moguće izraženije, najprije u zapadnoj Slavoniji, u noći i drugdje. Zapuhat će umjeren do jak sjeverni vjetar.

A zanima li Vas meteorološko-prometna prognoza i još neki detalji o novom nevremenu i olujnoj buri  pogledajte subotnje "Istrage prometnih nesreća".

U središnjoj Hrvatskoj u početku djelomice sunčano i vruće. Poslijepodne naoblačenje uz kišu, pljuskove i grmljavinu, a lokalno je moguće i grmljavinsko nevrijeme. U drugom dijelu dana zapuhat će umjeren i jak, na udare i olujan sjeverni vjetar.

Umjerenog i jakog sjevernog vjetra poslijepodne i navečer bit će i u gorskim krajevima, a na sjevernom Jadranu navačer će zapuhati umjerena i jaka, na udare i olujna bura. Pritom će more od malo valovitog pojačati na valovito. U drugom dijelu dana će se naoblačiti. Kiša, pljuskovi i grmljavina očekuju se najprije u gorju, a prema večeri i u noći i na sjevernom Jadranu. Moguće je i grmljavinsko nevrijeme.

Na srednjem Jadranu prevladavat će sunčano i vruće. Prema večeri i u noći ne može se isključiti mogućnost za lokalne pljuskove, ponegdje i izraženije, osobito u sjevernoj Dalmaciji. Puhat će slab do umjeren jugozapadni i zapadni, prema otvorenome i jugoistočni vjetar.

Jugozapadnjaka i jugoistočnjaka bit će i na južnom Jadranu, uz pretežno sunčano vrijeme te temperaturu od 30 do 34°C.

Nedjelja donosi razvedravanje, a oblačnije još može biti samo ujutro na istoku. I dalje će puhati umjeren sjeverni vjetar i bit će osjetno svježije.

Početkom sljedećeg tjedna valja računati na barem djelomice sunčano, uz povremeno umjeren sjeverac i sjeveroistočnjak te razmjerno svježe za ovo doba godine.

Na moru će se u nedjelju jaka i olujna bura proširiti na cijeli Jadran, uz postupno slabljenje početkom sljedećeg tjedna. Prevladavat će sunčano, uglavnom vrlo toplo, ne i vruće.

Dakle, sutra slijedi još jedna kratkotrajna, ali intenzivna promjena vremena, a hladniji zrak zadržat će se iznad naših krajeva još nekoliko dana.