Vrijeme pogodno za žetvu, berbu...

Vrijeme će u idućem tjednu biti pogodno i moći ćete nastaviti žetvu, berbu i ostale radove na otvorenom. Dani će početkom, a osobito prema kraju tjedna biti vrući, pa i vrlo vrući, uz najvišu maksimalnu temperaturu zraka ponegdje i iznad 35°C.

Toplina će pogodovati dozrijevanju krastavaca, mrkve, paprike i drugih plodova kojima obiluje ljetno razdoblje. Ipak, jutra će sredinom tjedna na kopnu biti svježa. Razlog tomu je jak do umjeren sjeverni vjetar koji se očekuje u utorak. Na Jadranu će tada zapuhati jaka, moguće i olujna bura, osobito na sjevernom dijelu. Stoga pripazite. Lako lomljive biljke pričvrstite, a već oštećene grane uklonite.

Sredinom tjedna je moguć i pokoji lokalni pljusak, pa za svaki slučaj pratite dnevne prognoze vremena.

A srednje dnevne temperature tla na desetak cm dubine očekuju se od 24 °C u gorju do 32 °C u Dalmaciji, na otocima i koji stupanj više.

Vjetar sjevernih smjerova u utorak donosi osvježenje, no krajem tjedna vjerojatno slijedi toplinski val, pa će biljke i životinje trpjeti toplinski stres.

Žetva je u punom jeku. Poljoprivrednici su po cijeli dan u traktoru, većinom bez klime, izloženi vrućini i suncu, a za svoje radno vrijeme kažu – kreneš kada svane, radiš dok se vidi. Znamo da vas posao čeka, ali pripazite na svoje zdravlje. Ako možete sredinom dana potražite hlad i nemojte se izlagati opasnom sunčevom zračenju.
Osim ove agrometeorološke prognoze iz Plodova zemlje, cijela emisija vidljiva je nedjeljom na HTV1 u 12,30 sati te ponedjeljkom oko 14,05 sati, a i na HRTi platformi.