Skup visokog rizika - sve službe pripravne

Tijekom inauguracije predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića policija će u skladu sa Zakonom o policijskim poslovima i ovlastima snimati audio-video uređajima održavanje cijeloga javnog skupa, priopćeno je iz Ravnateljstva policije. Načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec izjavio je da je policija spremna za inauguraciju. Ona je skup visokog rizika, a u njezino osiguranje uključene su sve službe policije kao i svi dijelovi sigurnosnog sustava države, kazao je.

Podsjetivši kako inauguracija počinje u 12 sati, 18. veljače na Trgu svetog Marka, policija preporučuje posjetiteljima da na ceremoniju dođu do 11 sati, kako bi se obavili potrebni pregledi te na vrijeme zauzela mjesta. Posjetitelji će do Markova trga moći doći isključivo pješice Strossmayerovim šetalištem ili Radićevom ulicom kroz Kamenita vrata.

Iz policije najavljuju da će, po odredbama zakona o javnom okupljanju, pregledavati sve osobe koje dolaze na Gornji grad. Stoga mole građane da, radi izbjegavanja mogućih neugodnosti, ne dolaze pod utjecajem opojnih sredstava te da sa sobom ne nose predmete ili sredstva pogodna za nanošenje ozljeda ili remećenje javnog reda i mira.

Iz policije najavljuju da će, prema Zakonu o javnom okupljanju, pregledavati sve osobe koje dolaze na Gornji grad. Stoga mole građane da, radi izbjegavanja mogućih neugodnosti, ne dolaze pod utjecajem opojnih sredstava te da sa sobom ne nose predmete ili sredstva pogodna za nanošenje ozljeda ili remećenje javnog reda i mira.

Privremenom regulacijom prometa uvodi se zabrana zaustavljanja i parkiranja za sva vozila od 17. veljače od 18 sati do 18. veljače do 17 sati u svim ulicama i na trgovima na području Gornjeg grada (od Ilirskog trga do Mesničke ulice), u Mesničkoj ulici te u Pierottievoj i Ulici I. Kršnjavoga od Kačićeve do Savske.

Za sva vozila, osim za ona s akreditacijom, bit će zabranjen promet u Pierottievoj ulici od 17. veljače od 17 sati do 18. veljače do 17 sati te svim ulicama i trgovima na području Gornjeg grada, Mesničkom i Streljačkom ulicom 18. veljače od 7 do 17 sati. Sva vozila, osim onih s rezervacijom parkirališta u garaži Tuškanac, 18. veljače od 7 do 17 sati neće smjeti prometovati od Nazorove do Streljačke. Iz policije su zamolili građane za razumijevanje i da poštuju upute policijskih službenika.