Dan nakon izbora - analiza rezultata

Iako su izbori za deseti saziv Hrvatskoga sabora bili najavljivani kao najneizvjesniji do sada, uvjerljiva pobjeda Hrvatske demokratske zajednice otklonila je svaku neizvjesnost pa dugih pregovora o sastavljanju nove vlade, prema svemu sudeći - neće biti.

Andrej Plenković
već sada ima potrebnih 76 ruku potpore u novom sazivu Hrvatskoga sabora. Čiji će zastupnici sjediti u desetom sazivu Hrvatskoga sabora, za Dnevnik HRT-a analizirao je kolega Damir Smrtić.

Ukupni rezultat izgleda ovako: HDZ je osvojio 66 mandata, Restart koalicija 41, Domovinski pokret 16, Most 8, Možemo 7, SSIP 3, a po jedan mandat imaju Reformisti i HNS.

I. izborna jedinica

HDZ i HSLS su u koaliciji osvojili 5 mandata, Restart 3, Možemo 3, Domovinski pokret, Most i SSIP po 1 mandat, a apsolutno iznenađenje bio je Tomislav Tomašević iz platforme Možemo koji je osvojio 17.000 glasova u I. izbornoj jedinici. Upravo platforma Možemo bila je najveće iznenađenje izbora.

II. izborna jedinica

Predvodnik ove izborne jedinice je Gordan Jandroković, koji je također iznenađenje po broju preferencijalnih glasova: 16.400.

HDZ i HSLS osvojili su 6 mandata, Restart 4, Domovinski pokret 2, Most i platforma Možemo 1: u Sabor ulazi glumac Vilim Matula.

III. izborna jedinica

Po broju preferencijalnih glasova predvodi je Matija Posavec, a tu je iznenađenje i Siniša Hajdaš Dončić koji je uspio sa zadnjeg mjesta SDP-ove liste ući u Hrvatski sabor.

HDZ ima 5 mandata, a po 1 mandat imaju Domovinski pokret, HNS, Reformisti.

IV. izborna jedinica

Predvodi je Ivan Anušić koji je osvojio 23.100 preferencijalnih glasova.

HDZ ima 8 mandata, Restart 3 kao i Domovinski pokret koji također ima 3 mandata.

V. izborna jedinica

Predvođena Zdravkom Marićem, ova izborna jedinica ima uvjerljivo vodstvo HDZ-a s 8 mandata, a po 3 mandata imaju Domovinski pokret i Restart.

VI. izborna jedinica

HDZ je osvojio 6 mandata, Restart 4, Domovinski pokret 2, a Možemo i Most 1 mandat.

VII. izborna jedinica
I tu je pobjeda HDZ-a sa 6 mandata, Restart koalicija ima 4, a 1 mandat imaju Domovinski pokret, Most i SSIP.

Iz platforme Možemo u ovoj izbornoj jedinici je ušla u Sabor Rada Borić.

VIII. izborna jedinica

U Hrvatski sabor ušao je Peđa Grbin. Restart koalicija ima 8 mandata, HDZ 4, a po 1 mandat imaju Možemo i Most.

IX. izborna jedinica

Predvodi je Božidar Kalmeta sa 16.002 preferencijalna glasa.

HDZ ima 8 mandata, Restart 3, Domovinski pokret 2, a Most 1.

X. izborna jedinica

Ministar zdravstva Vili Beroš osvojio je čak 31.540 preferencijalnih glasova. Predvodi listu HDZ-a - HDS-a koja ima 7 mandata, Restart ima 3, Most 2, a po jedan mandat imaju Domovinski pokret i Pametno: Marijana Puljak ulazi u deseti saziv Hrvatskog sabora.