Izborni dan uz svježe jutro i vruće posljepodne

Danas je u Hrvatskoj bilo i više sunca nego što se očekivalo, pogotovo u Dalmaciji gdje se stoga zadržalo vruće, a temperatura dosezala 33. No, ondje je bilo i pljuskova, a valja spomenuti i jaku buru podno Velebita.

U nedjelju posvuda sunčanije, bura danju slabi, a mogućnost pljuskova ostaje na krajnjem jugu. Naime, na jugu će još biti utjecati visinske ciklone, dok će drugdje na vrijeme djelovati anticiklona sa zapada uz dotok toplijeg zraka.

U takvim okolnostima u nedjelju u istočnoj Hrvatskoj pretežno sunčano
uz uglavnom slab sjeverozapadni vjetar. Mjestimice može biti umjerene naoblake. Dnevna temperatura dosezat će i 30 stupnjeva, a ujutro biti oko 16.

Izborna nedjelja u središnjim će krajevima početi uz ugodno svježe jutro, te lokalno moguću kratkotrajnu maglu. Zatim će biti sunčano, većinom vedro i ne odveć vruće s najvišom temperaturom oko 30 stupnjeva.

Na zapadu zemlje sunčano, u gorju uz slab do umjeren sjeveroistočni vjetar. Na sjevernom će Jadranu umjerena i jaka bura slabjeti i poslijepodne ponegdje okrenuti na zapadnjak i sjeverozapadnjak. I u noći i ujutro podno Velebita su moguće teškoće u prometu. More umjereno valovito, u početku gdjegod valovito. Poslijepodnevna temperatura od 25 u gorju do 32 na moru.

U Dalmaciji sunčano uz malu do umjerenu naoblaku, a najviša temperatura nerijetko će dosezati neugodnih 33 stupnja, lokalno moguće i više. Puhat će većinom umjerena bura, a poslijepodne i zapadnjak te sjeverozapadnjak. Kao i drugdje na Jadranu vjetar je ovdje malo izmiješao more, pa mu je temperatura koji stupanj niža.

Unatoč tomu, i na krajnjem jugu će more i dalje biti odlično za kupanje i pružati dobro osvježenje nakon vrlo tople noći. Danju će prevladavaati sunčano, no poslijepodne se mjestimice očekuje jači razvoj oblaka uz mogućnost ponekog pljuska i grmljavine. U početku bura, popodne vjetar s mora.

U idućim danima, izuzev utorka, na kopnu pretežno sunčano. A u utorak prolazno naoblačenje, uz povećanu vjerojatnost mjestimične kiše, osobito u zapadnim krajevima u prvom dijelu dana. Tada će zapuhati većinom umjeren sjeverni vjetar i osjetno će osvježiti.

Na Jadranu i dalje pretežno sunčano, od srijede i vedro. U utorak na sjevernom dijelu oblačnije, mjestimice uz mogućnost za malo kiše ili pljusak. U utorak će opet zapuhati jaka bura koja će, nakon vrućeg ponedjeljka, donijeti manje topao zrak, najprije na sjeverni Jadran. A noći i dalje ostaju tople, pogotovo na južnom Jadranu.

Dakle, u nedjelju i ponedjeljak slijedi zatopljenje, a bura slabi. Zatim u utorak prolazno premještanje hladnijeg zraka, bura opet jača, a vjetrovito će u utorak biti i na kopnu. Pritom se očekuje tek malo kiše.