Iz hrvatskog konzulata u Mostaru pozivaju birače na strpljenje

Posebno biračko mjesto otvoreno je za hrvatske državljane koji se na dan izbora zateknu u Mostaru, oni će glasovati za liste prema svojem prebivalištu.

Iz hrvatskog konzulata u Mostaru pozivaju birače na strpljenje i strogo poštovanje epidemioloških uputa.

Već za nekoliko sati počinje glasanje u inozemstvu. U 23 sata po našem vremenu otvaraju se  birališta u Australiji. U 40 zemalja registrirano je gotovo 185 tisuća birača. Najviše, 96 i pol tisuća, u Bosni i Hercegovini. U inozemstvu će se glasati sutra i prekosutra, u gradovima u kojima su hrvatska diplomatsko - konzularna predstavništva.

Hrvatski državljani u BiH birat će tri saborska zastupnika s lista za 11. izbornu jedinicu. Biračka mjesta u Mostaru, Sarajevu, Tuzli, Banjoj Luci, Livnu i Vitezu otvaraju se u sedam sati ujutro. Posebnost je ovih izbora da se oni održavaju uz mjere opreza koje je propisalo Državno izborno povjerenstvo u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo te lokalni krizni stožeri u BiH.

- Zaista se moramo držati svih tih propisa, znači držanje fizičke distance od metar i po do dva. Svi oni koji budu izlazili na glasovanje morat će imati svoje maske, tko ima nekakvih problema bilo bi dobro i rukavice i ponijeti svoju olovku, naglasila je Jadranka Modrić, konzulica u Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Mostaru.

Izbori u Mostaru, na koje može izaći 50.000 aktivno registriranih birača, održat će se u Osnovnoj školi fra Petra Bakule. Oni koji se nisu registrirali na vrijeme, moći će to učiniti sutra ili u nedjelju i odmah glasovati u susjednoj zgradi gimnazije kako bi se izbjegle gužve.

- Tamo će glasovati oni ljudi koji su se propustili prethodno registrirati i koji će na dan glasovanja dobiti potvrdu za glasovanje. Odmah će u sklopu gimnazije u sportskoj dvorani biti biračko mjesto i oni će odmah moći glasovati, govori Modrić.