Burno sučeljavanje na HRT-u i bez čelnika najjačih političkih opcija

Sinoć su se na HRT-u sučelili predstavnici šest stranaka i koalicija koje prema našem istraživanju HRejting prelaze 4% potpore birača. Iako se nisu odazvali svi pozvani čelnici najjačih političkih opcija, sučeljavanje je bilo vrlo burno.

Na predizbornu debatu prva je stigla jedina dama među kandidatima - predstavnica Mosta - Marija Selak Raspudić.

- Pa ništa, evo prvo sam se došla našminkati, znači sada gledate moje pravo lice, a nadam se da ćemo vidjeti i pravo lice svih ostalih političara u Hrvatskoj, kazala je Selak Raspudić.

No prije toga - svi kandidati morali su izmjeriti temperaturu.

- Topolomjer je pokazao da sam zdrav. Kolika je temperatura? 36,1, rekao je Ivan Vilibor Sinčić, Dosta pljačke, Živi zid.

- 35,4 - ispalo je da sam pothlađen, ali i inače nemam visoku temperaturu nikad, kazao je Krešimir Bubalo, Domovinski pokret Miroslava Škore.

- Pa ja sam vjerojatno najsigurniji Hrvat. S obzirom na to da se testiram svaki drugi dan, kazao je Rajko Ostojić, Restart, SDP.

- 36,3 - mislim da je u redu, rekao je Tomislav Ćorić, HDZ.

U studiju temperatura, očekivano, raste. Odmah je zaiskrilo između Živog zida i Domovinskog pokreta.

- Vaše pravo ime nije Domovinski pokret nego imovinski pokret, rekao je Sinčić.

- Gospodin Sinčić je sigurno vrlo zadovoljan u Europskom parlamentu sa svojom plaćom pa je zaboravio na sve one za koje se trebao zalagati u prošlim godinama, rekao je Bubalo.

A kad je riječ o sljedećim godinama, najveći izazov bit će kako sačuvati radna mjesta u nadolazećoj recesiji.

- Ako je država preskupa, ako imate visoke takse i poreze kad govorimo o porezu na dobit, dohodak, kad imate veliku taksu poreza na dobit, kad ne možete imati mogućnost da reinvestirate ostvarenu dobit, onda sigurno zaobilazite to područje. Prema tome, Hrvatskoj je potrebna itekakva reforma, kazao je Bubalo.

- Problemi se rješavaju vrlo jednostavno - dakle centralne banke moraju ovakve krize rješavati specifičnom emisijom - tako je rješena kriza 2007., tako se sad rješava i ova kriza. Recimo Britanija je 200 mlrd funti upumpala u svoju državu. Tako će to riješiti Amerika i Europa, tako to treba i Hrvatska pomoću centralne banke rješavati, kazao je Sinčić.

- Mjere gospodarskog opravka koje smo poduzeli za oko 600.000 naših radnika preko 5 milijardi kuna učinile su to da u ovom trenutku imamo nekoliko tisuća više zaposlenih nego prije četiri mjeseca, više zaposlenih. 157.000 nezaposlenih je u ovom trenutku. Ono što želim reći - mi ćemo na jesen ući spremni i neće doći do masovnog otpuštanja, kazao je Ćorić.

- HDZ je učinio veliku grešku i štetu hrvatskom narodu svojim gospodarskim programom u vrijeme krize - to je ono što mi nećemo učiniti. Omogućili su centrima poput Lidla i Kauflanda da neometano posluju dok je našim ljudima i OPG-ovima bilo zabranjeno da obavljaju djelatnosti, rekla je Selak Raspudić.

- Moramo napraviti zaokret u razvoju. Ne možemo imati situaciju da čekamo daljnje krize kojih će sigurno biti ne samo glede pandemije nego i klimatskih promjena, na način da 60% hrane uvozimo, da uvozimo oko 20% energije, da nemamo industrijske kapacitete, da proizvodimo medicinski materijal, čak i zaštitne maske nemamo dovoljno niti na robnim zalihama, kazao je Tomislav Tomašević.

- Nije vrijeme za štednju, vrijeme je za ulaganja, potrošnju. Štedite kad imate, a sad nemamo i naravno, teritorijalni preustroj. Turizam - to smo već dokazali, smanjili smo PDV, HDZ ga je digao, bit će 10% i za naše poljoprivrednike OPG 5% na repro materijal i to će biti prije sjetve, to će biti u rujnu, rekao je Ostojić.

Slijedile su mnogobrojne replike, a najteže riječi pale su između HDZ-a i Mosta.

- Gospođo Selak kad bi jedna od tih brojki koju ste rekli, kad bi je znali pojasniti, ja bih bio jako sretan u razgovoru s Vama. Provesti i neko veće vrijeme. Budući da niste ekonomistica, čini mi se da ne znate što ste pročitali s ovog papira, kazao je Ćorić.

- Ovakav tip omalovažavanja je sramotan i mogu reći čisti seksizam jer i druge kolege nisu ekonomisti pa se niste rugali njihovim brojkama, rekla je Selak Raspudić.

Na ljevici je zaiskrilo i u vezi s pitanjem zelenoga gospodarstva.

- Zaboravili smo Jakuševac, gradonačelnika - to nije energetika - to je održivi razvoj gospodine Tomašević - držimo se energetike - ajd' da Vam ponovim što je održivi razvoj - zaguglajte i pročitajte moje radove - ajde zaguglati ću se, kazao je Ostojić.

I tako u krug - gotovo dva sata. A dva dana sad ostaju biračima da dobro promisle i odluče komu će dati svoj glas.