Osvježenje koje nas čeka, kratkog je vijeka

U sunčanoj Dalmaciji temperatura je u četvrtak dosezala i 34 stupnja, a neugodno sparno i vruće bilo je i u drugim krajevima. Stoga je i atmosfera ondje bila nestabilna uz jake razvoje oblaka, najprije na sjevernom Jadranu, a zatim i u unutrašnjosti.

U petak će biti pljuskova i grmljavine, mjestimice i izraženijih, a očekuju se još češće nego u četvrtak osobito na istoku te na sjevernom Jadranu.

Većinu naših krajeva zahvatit će frontalni poremećaj s hladnijim i vlažnim zrakom, a vruće će se zadržati u Dalmaciji koju poremećaj zahvaća u subotu.

U Slavoniji i Baranji i u petak jedan nestabilan dan, a bit će promjenljivo, povremeno s pljuskovima i grmljavinom. Velika je vjerojatnost lokalnog nevremena, moguća je i obilnija kiša. No bit će i manje toplo s najvišom temperaturom do 27 stupnjeva.

Još svježije - do 25, i oblačnije nego na istoku bit će u središnjim predjelima. Povremeno kiša i grmljavina, moguće lokalno i obilniji pljuskovi, osobito u prvom dijelu dana. Uglavnom poslijepodne se očekuju i kraća sunčana razdoblja. Zapuhat će većinom umjeren sjeverni vjetar.

Isto kao i u gorju, a na sjevernom Jadranu pak bura, osobito u drugom dijelu dana kad će mjestimice biti i jaka, podno Velebita s olujnim udarima. More u jačanju na umjereno valovito. Uz umjereno i pretežno oblačno i na zapadu povremena kiša, te pljuskovi s grmljavinom koji ponegdje mogu biti izraženiji. Dnevna temperatura niža.

U Dalmaciji djelomice sunčano, a uz više oblaka lokalno će biti pljuskova i grmljavine, uglavnom u njezinoj unutrašnjosti te na sjeveru, a vjerojatno i na otvorenom moru. Puhat će slab i umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak, a bura većinom navečer u sjevernom dijelu. U petak još vruće uz neugodno toplu i sparnu noć, osobito prema jugu.

Podjednako vruće i na južnom Jadranu gdje će još biti najstabilnije i najsunčanije. Mogućnost lokalnog pljuska postoji poslijepodne u zaobalju. Vjetar slab i umjeren sjeverozapadni i zapadni, a najviša temperatura od 30 do 33 stupnja.

U subotu na kopnu promjenljivo, mjestimična kiša i pljuskovi uglavnom još na istoku, te u unutrašnjosti Dalmacije. Od nedjelje većinom sunčano. Puhat će povremeno umjeren sjeveroistočni i sjeverni vjetar, dnevna temperatura u postupnom porastu, jutarnja u manjem padu.

I na Jadranu u subotu promjenljivo, još ponegdje kiša i grmljavina, ali i nevere, uglavnom u Dalmaciji.  Bura će proširiti duž cijele obale, nerijetko će biti i jaka, podno Velebita na udare olujna. Od nedjelju sunčanije i stabilnije, a mala je mogućnost za još poneki pljusak na jug.

Puhat će većinom umjerena bura i sjeverozapadnjak i ponovno će biti vruće. Dakle, promjena koja slijedi, kratkog je vijeka. 

Nekima bi, osobito nautičarima i ostalima koji plove, mogla biti od koristi i posebna prognoza s animacijom polja oborine, vjetra i valova po dijelovima Jadrana, koju pripremaju meteorolozi Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a. Ovoga četvrtka za Regionalnom dnevniku HRT-a pripremio ju je dr. sc. Marijan Tadin:
Prognoza vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.