Temeljno ljudsko pravo na glasovanje

Državno izborno povjerenstvo izmijenilo je preporuke biračima koje se odnose na sumnju na zarazu i zarazu koronavirusom. U preporukama sada stoji da se osobe koje na dan izbora izmjere temperaturu višu od 37,2  moraju telefonom javiti nadležnom liječniku. U prvotnoj verziji ni oni nisu smjeli doći na izborno mjesto niti zatražiti glasovanje kod kuće.

Oni kojima je COVID-19 dijagnosticiran, neće moći glasovati. Osobe u samoizolaciji moći će ostvariti to pravo.

Ustavni sud ranije je zatražio od DIP-a da se očituje o zabrani glasovanja zaraženima u roku od 24 sata. Trenutačno je u Hrvatskoj 568 oboljelih. Temeljno ljudsko pravo na glasovanje danas je bila tema i u predizbornoj kampanji.

Četiri dana prije izbora kandidati propituju njihovu ustavnost. Za čelnika Domovinskog pokreta izbori su ples po rubu.

- Mi sada u izborima koji su već pomalo i upitni, kažu i ustavno pravni stručnjaci da ne znaju koliko je kod nas sve ovo skupa što se događa ustavno. Zaglavinjali smo u to zbog želje Andreja Plenkovića da produži još jedan mandat i uz podršku gospodina Bernardića kojemu je jako važno da što prije valjda misli doći na vlast, izjavio je Miroslav Škoro, Domovinski pokret, Hrvatski suverenisti, BLOK, HKS, HRAST, SU, Zelena lista.

Za šefa Restart koalicije upute DIP-a biračima skandalozne su. Pozvao je Vladu da svima osigura pravo na glasanje.

- Tko je DIP da određuje da netko s temperaturom ne može glasati? Temeljem čega, testa? Jesu li osigurali dovoljno testova da ti ljudi mogu konzumirati svoje biračko pravo? O tome se ovdje radi. Vlada koja ne može osigurati svim građanima izlazak na izbore, nije sposobna provesti izbore, nije sposobna voditi državu. Htjeli su izbore, neka osiguraju svim građanima jednako pravo na pristup biralištima, izjavio je Davor Bernardić, SDP, HSS, HSU, SNAGA, GLAS, IDS, PGS.

Obilazeći Dubrovačko-neretvansku i Splitsko-dalmatinsku županiju,  prvi čovjek HDZ-a poručio je kako je Državno izborno povjerenstvo izabralo uobičajenu praksu.

- Ustav i zakoni su jasni, svatko ima pravo glasati, no ovo je sada jedna nova situacija s kojom se suočavamo. Nismo nikada imali pandemiju i epidemiju ovog tipa, barem ne u vremenima kojih se svi mi koji smo u demokratskom smislu sjećamo. Ali mislim da je ovo jedna odluka koja ima određeno utemeljenje, izjavio je Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a.

Da su izbori ustavno pravo koje se ne može osporiti epidemiološkim mjerama, smatra koalicija predvođena Strankom s imenom i prezimenom.

- Ja se nadam da će naši birači biti toliko odgovorni i da će znati da je važno izaći na ove izbore, naravno uz zaštitu kakvu si mogu osigurati, jer ovdje ne pričamo o nekakvoj prolaznoj zarazi ili nekakvom vrhu epidemiološke situacije - ovdje pričamo o tome kakva budućnost Hrvatsku čeka, izjavila je Dalija Orešković, Stranka s imenom i prezimenom, Pametno, Fokus.

O toj budućnosti, u nedjelju, odlučit će građani.