Plenković: Ja se ne mogu miješati u odluke DIP-a

Ustavni sud uputio je Državnom izbornom povjerenstvu zahtjev da se u roku od 24 sata očituje o zabrani glasovanja zaraženih koronavirusom. Nakon što DIP to učini, Ustavni sud donijet će odluku o zaključku Povjerenstva prema kojem osobe zaražene koronavirusom neće moći glasovati kod kuće na izborima 5. srpnja, za razliku od birača koji će na izbornu nedjelju biti u samoizolaciji. Više ustavnih stručnjaka, političara i nevladinih organizacija upozorava da se tom uputom ograničava temeljno ljudsko pravo na glasovanje, no DIP je ostao pri svom stajalištu, pozivajući se na zaštitu zdravlja.

Predmet rasprave - preporuke Državnog izbornog povjerenstva komentirao je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković. Rekao je kako je ovo nova situacija s kojom se suočavamo te da nikada nismo imali ovakvu epidemiju. Riječ je o odluci koja, kaže, ima određenu utemeljenost, no ne želi prejudicirati.

- Ja se ne mogu miješati u odluke DIP-a, Državno izborno povjerenstvo je nadležno za provedbu izbora, ja sam maloprije pročitao to njihovo priopćenje. Vidim da su oni uzeli u obzir uobičajenu praksu gdje se očekuje oprez onih koji su zaraženi nekom od zaraznih bolesti da u takvom stanju ne ugrožavaju druge. Ja vidim da su se oni pozvali na zdrav razum. U ovom trenutku nije to tako velik broj ljudi. U svakom slučaju, Ustav i zakon su jasni, svatko ima pravo glasati, rekao je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.