Kampanja ulazi u samu završnicu

Još su samo tri dana predizborne kampanje. Koplja se i dalje lome oko izbora u uvjetima pandemije, danas posebno oko uvjeta pod kojima ćemo u nedjelju na birališta.

Dok se kampanja bliži svom vrhuncu Andrej Plenković uvjeren je da u nedjelju neće doći do manipulacija prilikom glasovanja prema posebnim uputama DIP-a.

- Mislim da su poduzeli sve što treba. Mi smo kao Vlada, vidjeli ste, i podignuli naknadu članicama i članovima biračkih odbora na telefonskoj sjednici u petak i osigurali da Stožer civilne zaštite osigura svima potrebnu zaštitnu opremu. A između ostalog, evo vidite, izbori su se održali nedavno i u Srbiji i u Francuskoj i u Poljskoj, rekao je Plenković.

Davor Bernardić iz Osijeka uzvraća da su ugrožena ustavna prava građana koji su zaraženi.

- Malo je na suncu, malo jesu neljudski uvjeti, ali što možemo, rekao je.

Tvrdi, to je odgovornost DIP-a i Vlade.

- Jednako pravo glasa, to mora biti isti kriterij za sve. Ako to nisu u stanju osigurati, onda se izbori, nažalost, ne odvijaju u normalnim okolnostima. I sami svjedočimo da se izbori odvijaju zapravo u nenormalnim okolnostima. Kakva je to sigurna zemlja u kojoj se ne mogu sigurno odviti ni parlamentarni izbori, poručio je Bernardić.

S druge strane političke arene, prozivka upućena Davoru Bernardiću stigla je zbog europskih tema.

- On totalno nije fit da se bavi tim temama jer o tome ništa ne zna. Ono što mi radimo je da umjesto dosadašnjih 10,7 milijardi eura, a od tih 10,7 je 5 milijardi u Primorsko-goranskoj županiji ugovorenih ovdje kuna, mi imamo za idućih 7 godina 22 milijarde eura na raspolaganju, rekao je Plenković.

Iz protivničkog tima kritika vladajućima zbog gospodarskih mjera tijekom krize zbog koronavirusa.

- Ja ih samo pozivam da odstupe, a mi ćemo u vrlo kratkom roku, čim formiramo novu Vladu, reagirati i donijeti nekoliko mjera za turistički sektor. Prije svega, smanjit ćemo PDV s današnjih 13 na 10 posto i u sektoru smještaja i u sektoru ugostiteljstva, rekao je Branko Grčić.

U lovu na glasove i Miroslav Škoro. Ističe da kao premijera neće podržati ni Plenkovića ni Bernardića. Tvrdi i da jedna stranka nudi pozicije kandidatima Domovinskog pokreta, no nije htio otkriti o komu je riječ.

- Nudi jedna od vodećih stranaka u Hrvatskoj i to nudi u priobalnoj izbornoj jedinici, recimo to tako, u dalmatinskoj izbornoj jedinici. U dalmatinskoj izbornoj jedinici. Ne bih ulazio u detalje, mislim da nije dobro, ali nudi, može se potkrijepiti dokazima. Međutim, hajde, idemo igrati onako kako su oni odlučili da igramo, rekao je predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro.

Posljednjeg dana hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije koalicija Demokrata, Hrvatskih laburista i Liste za Rijeku ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice izvela je performans sa stolicama. Tvrde, Hrvatska predsjedanje nije iskoristila kao što je mogla.

- Politika nisu samo dolasci velikih uglednika u Hrvatsku, nego je politika pozicioniranje naše zemlje u Europskoj uniji. Hrvatska nije pozicionirana kao zemlja na koju Europska unije računa jer smo de facto izgubili sve prijatelje koje smo imali u protekle 4 godine, rekao je predsjednik Demokrata Mirando Mrsić.

Dok kampanja ulazi u samu završnicu, bitka za svaki glas postaje sve žešća.