I dalje vruće, ali ne i potpuno stabilno

Posljednji dan lipnja u unutrašnjosti je donio kratak predah od vrućine, a bilo je i stabilnije. Prvog će dana srpnja opet biti toplije - ponovno vruće, a stoga ne i potpuno stabilno te na kopnu valja očekivati lokalni razvoj oblaka.

A sam lipanj bio je normalno topao mjesec, uz relativno mala odstupanja temperature od prosječnih vrijednosti, osim na samom kraju. Podjednako je bilo i na Jadranu, gdje će, zbog ovog toplog zraka, novi mjesec početi uz vrućinu.

I u Slavoniji i Baranji sutra najviša temperatura do 33 stupnja. Pritom će prevladavati sunčano, a poslijepodne, uz mjestimice jači razvoj oblaka, mogući su lokalni pljusak i grmljavina.

Podjednaki vremenski uvjeti očekuju se i u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, pri čemu je vjerojatnost za pljuskove s grmljavinom najveća uz granicu sa Slovenijom, osobito prema kraju dana u Hrvatskom zagorju i Međimurju. Vjetar slab, a najniža temperatura od 16 do 18 stupnjeva.

Povećana vjerojatnost za popodnevni razvoj oblaka i mogućnost za lokalni pljusak u srijedu postoji i u gorju te unutrašnjosti Istre. A općenito će na zapadu prevladavati sunčano, osobito na otocima sjevernog Jadrana. Vjetar uglavnom slab jugozapadni, u gorju do umjeren, na otvorenome moru južni. More malo valovito, temperature 26 stupnjeva, dok će ona zraka biti i do 32.

Pretežno sunčano, prijepodne uz ponegdje moguću umjerenu naoblaku, očekuje se u Dalmaciji. Vjetar će većinom biti slab jugozapadni, a vrijeme će, kao i danas, obilježiti vrućina. U unutrašnjosti Dalmacije živa u termometru u hladu meteorološke kućice dosezat će i 34 stupnja. More temperature 24 stupnja pružit će dobro osvježenje.

Na južnom Jadranu sunčano, uz slab vjetar s mora, koje će biti mirno i mamiti ljude na obalu i uživanje. Pritom bi bilo dobro izbjegavati najjače sunce u popodnevnim satima zbog vrlo visokog UV indeksa, a taj savjet ne vrijedi samo za jug, nego i za cijelu zemlju.

Pretežno sunčani i vrući dani s toplim noćima na Jadranu se nastavljaju do petka, kad će na sjevernom dijelu i u Istri već biti nestabilnije uz mjestimične pljuskove. U subotu posvuda na moru oblačnije uz prolaznu kišu i grmljavinu, ponegdje izraženije pljuskove i nižu dnevnu temperaturu. Nakon slabog jugozapadnjaka, u petak će zapuhati sjeverozapadnjak, na sjevernom dijelu i jaka bura, koja će se zatim proširiti duž obale.

U četvrtak u unutrašnjosti još malo toplije, ali i nestabilnije, u drugom dijelu dana uz češće pljuskove i grmljavinu te mogućnost nevremena. Tijekom promjenjivog petka mjestimice može biti i obilnijih pljuskova. U subotu još ponegdje kiša, osobito u Lici te Slavoniji, gdje može i zagrmjeti.

Od petka će puhati slab i umjeren sjeveroistočni i sjeverni vjetar i bit će manje toplo.

Prognoza vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.