U utorak uglavnom sunčano, temperatura niža

Prvi je dio dana posvuda obilježilo sunčano vrijeme. Poslijepodne se na sjeverozapadu zemlje postupno naoblačilo zbog približavanja ovog frontalnog sustava s vlažnim i hladnijim zrakom. Pritom je bilo kiše i grmljavine, mjestimice i izraženijih pljuskova, pa i nevremena, poslije 15 sati već u Hrvatskom zagorju i Međimurju, a zatim i u ostalim sjeverozapadnim i sjevernim krajevima. S prolaskom fronte zapuhao je sjeverni vjetar uz osjetan pad temperature.

Pljuskova ili slabe kiše bit će još tijekom večeri, pa i u drugom dijelu noći. Zatim sutra veći dio dana uglavnom sunčano, no na kopnu niža dnevna temperatura nego danas.

Atmosferska fronta koja je donijela oblake i oborine odmaknut će sutra na istok kontinenta, a sa zapada će ponovno ojačati ogranak anticiklone uz dotok većinom suhog i postupno toplijeg zraka.

U istočnoj će Hrvatskoj sutra biti malo manje toplo nego danas, s dnevnom temperaturom od 28 do 30, a jutarnjom između 15 i 18 stupnjeva. Više će oblaka biti u noći i ujutro, a zatim će prevladavati sunčano uz mjestimice umjeren istočnjak i jugoistočnjak koji će puhati i u središnjim predjelima. Ondje će se, nakon većinom oblačne noći i dijela jutra ponegdje i uz mogućnost za malo kiše, postupno razvedriti te će poslijepodne biti uglavnom sunčano.

Najniža temperatura očekuje se od 14 do 18, a najviša će dnevna biti niža nego danas - između 27 i 30 stupnjeva. Na sjevernom će Jadranu dan obilježiti sunce. U gorju povremeno umjerena, u prvom dijelu dana i povećana naoblaka, a mjestimice je moguća pokoja kap kiše ili lokalni pljusak, koji nije isključen ni u unutrašnjosti Istre.

Puhat će jugozapadni i južni vjetar, u noći i ujutro ponegdje na obali bura, a temperatura će danju porasti do vrijednosti od 29 do 31 stupanj, u gorju između 25 i 29. Jugozapadnjak će sredinom dana i poslijepodne puhati i na srednjem Jadranu, gdje će sutra biti sunčano, samo ponegdje u unutrašnjosti Dalmacije s malom naoblakom.

More mirno i malo valovito. Zadržat će se vruće s dnevnom temperaturom od 30 do 34 stupnja, koliko se predviđa i na krajnjem jugu Lijepe Naše. Tijekom utorka i ondje gotovo potpuno vedro, uz mirno i malo valovito more te slab i umjeren jugozapadni i zapadni vjetar, na otvorenome prema kraju dana sjeverozapadni.

U srijedu i četvrtak na kopnu ponovno vruće, no prema kraju četvrtka uz povećanu vjerojatnost za lokalne pljuskove, posebno na zapadu.

U petak promjenljivo oblačno uz nižu temperaturu i sjeverni vjetar, a barem kratkotrajne kiše u danu može biti gotovo posvuda. Ona je u petak mjestimice moguća i na sjevernom Jadranu, gdje će zapuhati bura te će biti malo manje toplo.

Ostali će dani posvuda na Jadranu i dalje biti uglavnom sunčani i vrući, a puhat će ponegdje umjeren jugozapadni i zapadni vjetar, u petak prema jugu i sjeverozapadni.

Prognoza vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.