Završnica predizborne kampanje: Prepirka HDZ-a i SDP-a oko donacija

Zbog donacija su se danas prepirali HDZ i SDP. Ušli smo u završnicu predizborne kampanje. Kandidati imaju još samo nekoliko dana da pridobiju povjerenje glasača.

Iz središnjice HDZ-a Tomislav Ćorić poručio je da HDZ programom za poljoprivredu te onim energetskim želi osigurati ekonomsku samodostatnost Hrvatske, što planiraju postići i povećanjem ukupne vrijednosti poljoprivrede za 5 milijardi kuna u četiri godine.

Dodao je i da je HDZ odbio donacije tvrtki koje su od države primale pomoć za radna mjesta.

- Takvih pokušaja bilo je i u našem smjeru, mi smo ta sredstva uplatili u proračun RH, rekao je Ćorić.

- U ovom trenutku, koliko znamo, SDP je primio takve donacije. Pozivamo ih da u ovo predizborno vrijeme budu odgovorni i da oni isto tako takve donacije upute u proračun, dodao je.

Iz Restart koalicije traže od Vlade da jasno navede što će se činiti kako bi se osigurala financijska stabilnost i financiranje do primopredaje vlasti. Osvrnuli su se i na prozivanja iz HDZ-a jer su primili donacije tvrtki koje su od države dobivale pomoć za radna mjesta u vrijeme krize izazvane koronavirusom.

- Mi u SDP-u nikad nismo torbarili, nikad nismo bunarili, naši blagajnici, tajnici, nisu mijenjali iskaze, Nikša Vukas (SDP, HSS, HSU, SNAGA, GLAS, IDS, PGS).

- To je zadnja stranka koja nama može reći što mi radimo. Prije svega, mi smo dobili, ja ću vam reći odmah explicite, sve zajedno od d.o.o.-a 96 tisuća kuna. Niti jedna nije preko 20 tisuća kuna i nije na nama da određujemo tko će dati donaciju, dodao je.

Iz Mosta nezavisnih lista na konferenciji za novinare osvrnuli su se i na ulogu Državnog inspektorata - naglašavaju da je u jeku epidemije mnogo građana u strahu zbog onoga što ih čeka na jesen.

- Državni inspektorat i inspekcije ne smiju služiti kao reket nad našim poduzetnicima i obrtnicima, nego trebaju biti savjetodavno tijelo, rekao je Nikola Grmoja (Most nezavisnih lista).

- Hrvatskim građanima, hrvatskom narodu i biračima obećavamo da ćemo mi ovakav Državni inspektorat ukinuti, dodao je.

Katarina Peović iz koalicije stranaka okupljenih oko platforme Možemo! - iz Rijeke poručuje kako su radnici zabrinuti zbog dugova Autotroleja.

- Da su prihodi pali u situaciji korona-pandemije i da se ljudi ne voze dovoljno autobusom, to je činjenica oko koje se i gradonačelnik i ja možemo složiti. Možemo se složiti i oko činjenice da država nije intervenirala, a trebala je intervenirati s pomoći, ali treća stvar je stvarno premalo subvencioniranje grada u uslugama javnog prijevoza, rekla je Katarina Peović (Možemo! Radnička fronta, NL, ORAH, Zagreb je naš! Za grad).

Zadnju riječ imat će građani, na izborima 5. srpnja.