"Nema ljeta do svetoga Petra."

Pred nama je ljetni topli pa i vrući tjedan, ali ne i bez opasnosti za poljoprivrednike. Tjedna najviša temperatura zraka prekoračit će 30 °C, a ponegdje moguće i 35 °C. Tjedna najniža temperatura zraja na kontinentu će vjerojatno biti od 14 °C do 19 °C, ali u pojedinim danima neće se spuštati ispod 20 °C, kao i uzduž Jadrana cijeli tjedan.

Na kontinentu su mogući pljuskovi, vjerojatno češći i obilniji prema kraju tjedna, ali svaki pljusak donosi i  strepnju jer uz njega ne treba isključiti mogućnost jakog vjetra, grmljavine pa i ono najgore, tuče.

Toplo i vruće vrijeme s povremenim pljuskovima stvorit će povoljne uvjete za brzi razvoj biljnih bolesti i štetnika. Budite oprezni kod primjene kemijskih zaštitnih sredstava jer već su mnogi plodovi dozorili i spremni su za berbu i konzumaciju. Uzduž Jadrana, posebno u srednjoj i južnoj Dalmaciji, i to na otocima, tijekom ovoga tjedna vjerojatno će biti kiše pa se tome treba i prilagoditi. Osigurajte vodu svim biljkama.

Prema kraju tjedna obratite veću pozornost na dnevne vremenske prognoze i ne dajte se iznenaditi mogućom promjenom vremena.

A srednja dnevna temperatura tla na oko 10 cm dubine, tijekom ovoga mjeseca su osjetno oscilirale i trenutno su na kontinentu oko 24 °C, a duž Jadrana od 26 °C pa čak do 30 °C. Za očekivati je njihov porast na 25 °C do 29 °C na kontinentu i na otocima do 33 °C. Po mogućnost zasjenjenjem ili vodom, rashladite biljkama ovako zagrijano tlo.

A ako vam do sada nije bilo po volji ljetno vrijeme od ponedjeljka hoće jer: "Nema ljeta do sv. Petra."

Osim ove agrometeorološke prognoze iz Plodova zemlje, cijela emisija vidljiva je nedjeljom na HTV1 u 12,30 sati te ponedjeljkom oko 14,05 sati, a i na HRTi platformi.