Uglavnom sunčano i vruće kako i dolikuje ljetu

I u nastavku vikenda valja računati na obilje sunca i temperaturu uglavnom višu od 30°C. Međutim, i sutra postoji vjerojatnost za poneki pljusak na kopnu. Vrijeme će i dalje biti pod utjecajem polja malo povišenog tlaka zraka uz daljnje pritjecanje toplog zraka po visini.

A osim ove u nastavku, možda će nekima biti zanimljiva i korisna i tjedna meteorološko-prometna prognoza, koju je Krunoslav Mikec, dipl. ing. pripremio za emisiju "Istrage prometnih nesreća".

U takvim će okolnostima pretežno sunčano i vruće sutra biti u Slavoniji i Baranji, gdje će nakon toplog jutra najviša dnevna temperatura biti oko 33°C. Uz umjeren dnevni razvoj oblaka mjestimice može biti pljuskova i grmljavine, moguće i izraženijih.

Sunčana nedjelja se očekuje i u središnjoj Hrvatskoj uz najvišu temperaturu između 31 i 34°C. Ipak, poslijepodne uz razvoj oblaka nije isključena mogućnost za poneki lokalni pljusak i grmljavinu. I u gorju je moguć poneki popodnevni pljusak, ali je vjerojatnost mala. Inače će prevladavati sunčano.

Na sjevernom Jadranu gotovo vedro. Vjetar će biti slab, a na Jadranu će biti tiho, poslijepodne uz slab jugozapadni vjetar. U gorju jutro razmjerno svježe, a dnevna temperatura uglavnom između 27 i 32°C.U Dalmaciji sunčano i vruće, poslijepodne uz slab vjetar s mora, uglavnom jugozapadni i zapadni. More mirno ili malo valovito, temperature između 22 i 24°C, dok će poslijepodnevna temperatura zraka biti između 29 i 34°C.

Slična temperatura, između 29 i 32°C, bit će i na južnom Jadranu uz sunčano vrijeme, a manje osvježenje može donijeti slab vjetar s mora.

Početak sljedećeg tjedna donosi pretežno sunčano i vruće vrijeme. Krajem ponedjeljka i u noći na utorak uz jači razvoj oblaka, ponajprije u sjeverozapadnim i sjevernim krajevima, mjestimice će biti kiše i pljuskova s grmljavinom koji lokalno mogu biti izraženiji.

Od utorka barem djelomice sunčano, ali ne posve stabilno te malo manje toplo.

Na Jadranu će se zadržati sunčano i vruće uz tople noći, a poneki pljusak moguć je u utorak na sjevernom Jadranu, uglavnom u unutrašnjosti Istre. Puhat će slab do umjeren jugozapadni i sjeverozapadni vjetar, a samo će u noći na utorak na sjevernom dijelu kratkotrajno okrenuti na buru.

Dakle, sljedećih dana uglavnom sunčano i vruće, vrijeme kakvo i dolikuje ljetu.