U Temi dana analizirani rezultati HRejtinga

Smiljana Leinart-Novosel, politička analitičarka i komunikologinja i Pero Maldini, politički analitičar, gostovali su u "Temi dana" te su komentirali preferencije građana-HRejting, sedam dana prije parlamentarnih izbora. 

- Ono što smo i očekivali, a sad se to i obistinilo da će relativnom pobjedniku biti jako teško uspostaviti funkcionalnu i stabilnu vlast. Ako imamo veliku fragmentaciju među takmacima u predizbornoj igri, onda potencijalno imamo problem jer će jedan dio glasova koji će dobiti ovi mali, on će se rasuti i neće ići nikome. Smanjit će se ukupan broj glasova, rekao je Pero Maldini

Maldini smatra kako će bit nagrađeni oni koji imaju veći broj glasova.

- Prema tome, dolazimo o tome kolika će biti izlaznost na dan izbora, manja izlaznost preferira veće strake. Ako bi se Covid kriza povećala pa da veći broj birača ostane doma, može doći do manje izlaznosti, rekao je Pero Maldini.

Leinert-Novosel: Mrtva trka će se boriti između Restarta i HDZ-a

Smiljana Leinert-Novosel
ističe kako usprkos kampanji i okolnostima, što se tiče dviju velikih stranaka, imamo stabilno biračko tijelo.

- Mrtva trka će se boriti između Restarta i HDZ-a. Treba više pripaziti na ponašanje tijekom korone, što može preslikati na rezultate. Prema ovim rezultatima, mogu se dogoditi korekcije gdje će HDZ dobiti manje mandata, Restart više, Živi zid je promašio broj mandata koji je imao. Pojavljuju se neke lijeve stranke koje zauzimaju to područje koje je imao Živi zid, rekla je Leinert- Novosel.

Maldini: Politički akteri u ovoj kampanji uspjeli su nametnuti vrlo prozaične teme oko kojih se lome koplja

Pero Maldini ističe kako su neki politički akteri u ovoj kampanji uspjeli nametnuti vrlo prozaične teme oko kojih se lome koplja.

- Cijela medijska scena to podiže. Da ima što drugo podizati, podizala bi neke druge teme. To nisu životna pitanja koje bi građani željeli čuti i s kojim će se vrlo brzo suočiti, rekao je Maldini.

Smiljana Leinert-Novosel kaže kako se uvijek razgovara kakav je koalicijski potencijal Restarta i HDZ-a.

- Prema dosadašnjem iskustvu, čini mi se da HDZ ima nevjerojatno umijeće u pregovaranju i da je moguće da on na neki način objedini neke dijelove iz određenih stranaka. Osim Mosta nitko nije čvrsto zatvorio vrata. To je neka poruka: da je moguć razgovor, dogovor, kompromis i da se ide dalje, a ne da se izbori ponavljaju. Pitanje je što  bismo tek tad dobili, zaključila je Leinert-Novosel.