Epidemija više nije samo tema, sad je dio kampanje

Epidemija je dosad bila tema predizborne kampanje, a od danas i njezin dio. Među novozaraženima je i dužnosnik SDP-a Adriano Friganović, inače zaposlenik KBC-a Zagreb.

U samoizolaciji je kao i potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić koji je s njim bio ovoga tjedna. SDP je ponovno zatražio od premijera Andreja Plenkovića da ode u samoizolaciju, ovaj put zbog susreta s Goranom Ivaniševićem.

Nakon što je Goran Ivanišević objavio da je pozitivan na koronavirus Andreja Plenkovića dočekalo je novinarsko pitanje zabrinjava li ga to s obzirom na susret s Ivaniševićem na teniskom turniru u Zadru.

- Vidio sam tu vijest, želim Goranu da se brzo oporavi. Što se tiče mene, situacija je identična onako kako smo rekli sve skupa. Druženje s tenisačima trajalo je 2-3 minute bez onoga što se epidemiološki kvalificira kao bliski kontakt i stvar je, nakon konzultacije mene s epidemiolozima, sasvim jasna, poručuje Andrej Plenković.

Na pitanje hoće li se dodatno testirati, odgovara da će slušati riječ stručnjaka. "Nisam nekakav 'uradi sam' kada je riječ o konzultacijama u zdravstvenom pogledu, imam običaj konzultirati stručnjake. Zato i imamo Znanstveni savjet, ako to oni predlože, tada to mogu razmotriti. U ovom trenutku ne vidim nikakav razlog za to", odgovara.

I ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić na konferenciji nacionalnog stožera jasno objašnjava tko nije u rizičnoj skupini: "Teniski događaj je bio u subotu i kontakt. Gospodin Ivanišević je 2 dana iza toga bio negativan. Prema tome, njegovi kontakti unazad 2 dana, 48 sati od danas su oni koji će epidemiolozi ispitivati. Nitko tko je bio s njim u kontaktu na teniskom turniru nije ugrožen".

Na drukčiji potez odlučio se potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić. Priopćio je da odlazi u samoizolaciju jer se prije 4 dana družio s predsjednikom SDP-ove organizacije Donja Dubrava Adrianom Friganovićem, koji je pozitivan na koronavirus.

- Kao odgovoran zdravstveni radnik i političar, bez obzira što se susret dogodio na otvorenom i nismo imali fizički kontakt, samoinicijativno sam, kako bi izbjegao bilo kakvu sumnju i ugrozu bilo koga, odlučio sljedeće dane provesti u samoizolaciji. Tijekom dana sam pokušao kontaktirati nadležnu epidemiološku službu, međutim, kako mi se nitko nije javljao na telefon, samoinicijativno sam proveo testiranje, a o nalazu ću izvijestiti javnost, priopćio je Ostojić.

Svi na listi u 2. izbornoj jedinici testirat će se i sljedeće dane provesti u samoizolaciji. Davor Bernardić  ističe - zbog situacije s koronavirusom, Restart koalicija prilagodit će kampanju.

- Mi kao odgovorna stranka i odgovorna koalicija ćemo obustaviti predizborne skupove i druženja sa građanima. Kampanju ćemo dalje nastaviti sa pressicama na terenu, na otvorenom, putem društvenih mreža i putem drugih kanala oglašavanja, kazao je.

SDP-u ističu da Davor Bernardić nije bio u neposrednom fizičkom kontaktu ni s Adrianom Friganovićem ni s Rajkom Ostojićem.