Epidemija u središtu pozornosti tijekom kampanje

Deset je dana do parlamentarnih izbora. Epidemija i izbori u uvjetima borbe s koronavirusom i danas su u središtu predizborne kampanje.

U lovu na glasove Restart koalicija obišla je 7. izbornu jedinicu. Davor Bernardić na trešnjevačkoj je tržnici uputio optužbe političkim suparnicima iz HDZ-a zbog datuma održavanja izbora.

- Oni su donijeli odluku, gurnuli su Hrvatsku u izbore i tako su svjesno ušli u rizik, riskirali su živote građana, to je sada jasno. Epidemija se širi, Hrvatska je nesigurna za brojne građane koji su u potencijalnom riziku da se zaraze koronavirusom, kaže Davor Bernardić, predsjednik SDP-a.

Odgovor Andreja Plenkovića stigao je iz Slavonije. Među članovima stranke i simpatizerima u 5. izbornoj jedinici podsjeća da je predsjednik Republike taj koji odlučuje o datumu izbora te da je Zoran Milanović izabrao pretposljednji ustavni termin.

- Mogli su biti već i 21. lipnja. Dakle, već su mogli biti iza nas, ta odluka nije bila do nas. To je vrlo važno za razumjeti. Tako da bi gospodin Bernardić, kada govori o terminima, kakva je epidemiološka slika, morao malo voditi računa o tome kad je tko donosio odluke i vodio računa o epidemiološkoj slici, ističe Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a.

O terminu izbora oglasili su se i u Mostu nezavisnih lista. Podsjetili su i na svoj prijedlog o drugačijem obliku glasovanja, koji vladajući nisu prihvatili.

- Odlukom da neće ići u elektroničko glasovanje i dopisno glasovanje, za što su imali vremena, i ovakvom organizacijom teniskoga turnira, micanjem epidemioloških mjera doveli sve građane Hrvatske u nesigurnost, govori Božo Petrov, predsjednik Mosta nezavisnih lista.

Kako bi nesigurnost izbjegnuli, u zeleno-lijevoj koaliciji ističu da epidemiološke mjere poštuju najviše što mogu.

No pitaju se što će biti s osjetljivim skupinama građana koji imaju pravo glasovati.

- Hoće li svi građani moći ostvariti svoje biračko pravo, hoće li se građani starije životne dobi usuditi ići na birališta, hoće li se osobe s invaliditetom usuditi ići na birališta kao jedna od rizičnih skupina? Dakle, to su sve pitanja koja, nažalost, nitko od velikih stranaka ne poteže, kaže Sandra Benčić, Možemo!.

A uz epidemiološku situaciju, koja posljednjih dana dominira predizbornom kampanjom, Domovinski pokret smatra da je pozornost, umjesto na programe, usmjerena na pogrešne teme.

- Najviše dobile su nekakva ideološka prepucavanja i svađe. Dakle, to je tako. Moramo to prihvatiti, kampanja ide prema svome kraju. Vjerojatno će zadnjih 5 dana biti još žešća, još prljavija, ali što ćemo, to je demokracija, smatra Igor Peterenel, Domovinski pokret.

Što su građani odlučili, pokazat će festival demokracije točno za 10 dana.