Oporba napada premijera, HDZ i Stožer, Plenković optužuje Bernardića

Oporba je nastavila s napadima na premijera, HDZ, ali i Stožer civilne zaštite - zbog Plenkovićeva susreta s Novakom Đokovićem. Smatraju da mora u samoizolaciju. Premijer Plenković njihova je prozivanja odbacio i optužio čelnika SDP-a Davora Bernardića da on ne poštuje mjere zaštite.

Glavna tema političkih kampanja i dalje je koronavirus. Pojava novih zaraženih, poručuju u MOST-u, razotkriva nesposobnost politike Andreja Plenkovića. Kažu - prije tri mjeseca s koronavirusom borilo se kineskim modelom, uništilo se gospodarstvo, a sada imamo model liberalniji od švedskog.

- Imamo situaciju da smo od jedne potpune karantene, potpunog lockdowna, došli do potpune liberalizacije i trebaju nam vladajući odgovoriti kada su bili u pravu - kada su sve zatvorili ili su u pravu sada kada je sve otvoreno, kada građani koji se povode za njihovim primjerom zapravo ne drže puno do tih mjera, rekao je Nikola Grmoja, politički tajnik MOSTA nezavisnih lista.

Neizbježno pitanje i dalje je je li premijer trebao nakon kontakta s tenisačima u samoizolaciju. U obilasku 3. izborne jedinice - Plenković odgovara:

- Svi oni koji me prate znaju da pazim i nije isto da li nekoga taknete na desetinku sekunde po ramenu jer ne skače iz ramena virus, rekao je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

Šef SDP-a iz Labina nije prozvao samo Andreja Plenkovića, već cijeli Nacionalni stožer, za koji je ponovno ustvrdio da je - politički.

- Mislim da u Hrvatskoj ima sasvim dovoljno stručnjaka, sasvim dovoljno kvalitetnih educiranih ljudi koji mogu preuzeti njihovu ulogu, a ne da su na čelu Stožera nositelji HDZ-ovih izbornih jedinica, rekao je Davor Bernardić, predsjednik SDP-a.

Osvrnuli su se i na jučerašnje izjave šefa HDZ-a koji je dio SDP-ovaca nazvao nadriliječnicima.

- Ovo nije nikakva šala i pozivam gospodina Plenkovića da se prestane ponašati kao bahati Balkanac, nego da bude ono što je - briselski ćato, rekao je predsjednik HSS-a Krešo Beljak.

- Maras poznat kao stalker u Hrvatskom saboru koji trči za mnom po različitim odborima ili Beljak koji se proslavio u mladosti obijanjem auta, rekao je Plenković.

- Moramo vidjeti tu razliku između takve ekipe i onoga što nudimo mi, dodao je.

Da se ni Restart koalicija ne drži mjera i preporuka poručili su u HDZ-u i javno ih prozvali na društvenim mrežama.

- Mi moramo odraditi ovu kampanju, što više ograničiti broj socijalnih kontakata, što više. Kada radimo skupove, radimo to na otvorenom, vidjeli smo jučer u Rijeci kako je to izgledalo, uz određeni razmak, kontrolu, i tako dalje, rekao je Gordan Maras, predsjednik SDP-a Grada Zagreba.

- Vidjeli ste fotografije gospodina Bernardića kako se grli, kako se rukuje s ljudima, od mojih fotografija vidjeli ste samo s Ćirom Blaževićem. Prema tome, uspostavite i vi malo balans tko i kako se odgovorno ili neodgovorno ponaša na terenu, rekao je Plenković.

A tko se odgovorno ili neodgovorno ponašao odlučit će birači - 5. srpnja.