Oporba traži da Plenković ide u samoizolaciju, HZJZ kaže da ne treba

Nakon što je objavljeno da je zaražen i Novak Đoković - oporba je zatražila da u samoizolaciju ode i premijer Andrej Plenković jer se u Zadru susreo s tenisačem. Iz Vlade su priopćili da za to nema potrebe jer se u tom slučaju nisu ostvarili uvjeti za takvu mjeru.

Jutro je HDZ počeo u obilasku sedme, a poslijepodne nastavio u prvoj izbornoj jedinici.

Nakon potvrde da je Novak Đoković pozitivan na koronavirus, Andrej Plenković opisao je susret u Zadru.

- To je bio kratki susret. Sve skupa, možda tri minute. Prema tome, po definiciji bliskog kontakta, to nije bliski kontakt i stvari su sasvim normalne i dalje. Uostalom, negativan sam, jučer sam se treći put testirao otkad traje COVID-19, rekao je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

Restart koalicija protuudarac je uputila na Krku.

- Evidentno je da je predsjednik Vlade bio u direktnom kontaktu s Novakom Đokovićem. Evidentno je da su ostvarili kontakt. Po svim pravilima struke, inkubacija traje 14 dana i sasvim sigurno bi trebao ići u izolaciju. No moje je pitanje zašto u Hrvatskoj ne vrijede jednaka pravila za sve, izjavio je predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

- Vrijede, vrijede! Neka slušaju HZJZ i neka malo bolje čitaju. To što bi njima bilo draže da ja odem u samoizolaciju pa da Bernardić pobjegne s još dva sučeljavanja, to je drugo pitanje, to je ključ te teze.  A ovi svi nadridoktori poput Beljaka i sličnih, Marasa i ostalih nisu predmet moga interesa, kazao je Plenković.

- Ja jedva čekam sučeljavanje. Što se mene tiče, ako će mu olakšati, sučeliti se možemo i putem video linka. Ako će mu olakšati, ja ću se isto uključiti putem video linka. Dakle, sučeljavanje će se održati u kakvom god obliku. To je ono što je važno poručiti. Na ovaj način, mislim da šalje jednu krivu poruku građanima da je predsjedniku Vlade, dužnosnicima HDZ-a dopušteno sve, dok ostalim građanima nije dopušteno ništa, rekao je Bernardić.

Andrej Plenković poručuje da datum izbora ostaje 5. srpnja.

- Naravno da ostaje isti. Dakle, uopće meni nije jasno kako se može dovoditi uopće u pitanje održavanje izbora. Izbori će biti 5. srpnja, za to je, između ostaloga, nadležan DIP, nikakve ove, spinovi, i ne znam kakve sve i čije oporbene teze o nekakvoj nesigurnosti. To jednostavno ne stoji, izjavio je Andrej Plenković.

- Mislim da je predsjednik Republike, koji je raspisao izbore i koji je jedini odgovoran za provedbu izbora, jasno rekao stav o tom pitanju. Nema odgode izbora, izbori će biti 5. srpnja, kazao je Bernardić.

A do njih je ostalo 12 dana.