Plenković i Bernardić u Dalmaciji

I danas političari diljem Hrvatske nastavljaju biračima predstavljati svoje programe kako bi dva tjedna prije izbora pridobili svaki glas.

U Trogiru, SDP kao predvodnik Restart koalicije, najavljuje pomoć Dalmaciji koja živi od turizma, a ove godine strepi zbog neizvjesne sezone.

- Smanjit ćemo PDV u ugostiteljstvu i turizmu na 10 posto kako bi Hrvatska bila konkurentna sa zemljama Mediterana, sa mediteranskim zemljama koje su u ovom trenutku puno konkurentnije jer imaju manje poreze. I ono što ćemo sigurno napraviti, smanjit ćemo porez na investicije na nulu. Dakle ova vlada oporezuje investicije. Investicije se ne smiju oporezivati, rekao je Davor Bernardić, predsjednik SDP-a.

U posjetu Šibensko-kninskoj županiji predsjednik HDZ-a pohvalio se gospodarskim rastom i smanjenjem javnog duga - za što je, tvrdi, zaslužna njegova vlada.

- Naše je obećanje za budućnost i to budućnost sigurne Hrvatske gdje će naši ljudi imati i sigurno radno mjesto i sigurnu plaću i sigurnu mirovinu ide za tim da stvorimo preduvjete za 7600 prosječne plaće, za 4250 kuna minimalne plaće, za 10 postotni rast mirovina, za 130 tisuća kuna za samozapošljavanje, rekao je Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a.

Dva tjedna do izlaska na birališta, uz rast broja zaraženih koronavirusom, epidemija je opet nezaobilazna tema.

- Pa zar se nije Plenković hvalio da je uspješno rješio problem koronavirusa i koronakrize, zar oni to nisu rekli? Kako je moguće da nakon što su uspješno rješili koronakrizu virus se opet pojavio. Ono što želim reći je da su oni raspisivanjem izbora preuzeli potpunu odgovornost za zdravlje građana, donijeli su odluku, izložili su građane riziku, rekao je Bernardić.

- Oni su prvo potcjenjivali Covid-19, ako se sjećate njihovih izjava iz ožujka, onda su najavljivali 400 tisuća nezaposlenih, to su isto izjave njihovih čelnika, danas kad gledate imali smo izrazito uspješnu borbu protiv Covida-19. To znači da smo mi za razliku od njih konkretni, da smo se pokazali onda kad je najteže, a njihova je uloga eto tako više lamentirajuća. Kao što je bila onda, a i sada je, rekao je Plenković.

U istoj izbornoj jedinici, devetoj, oba stranačka čelnika čvrsto su uvjerena u pobjedu svojih kandidata.