Vikend u znaku predizbornih poruka

Izborna kampanja u punom je jeku. Političke stranke imaju još dva tjedna kako bi predstavile biračima svoj program. I danas su njihovi predstavnici boravili diljem Hrvatske.

U Osijeku listu Domovinskog pokreta predvodi Vesna Vučemilović. Njezin brat Miroslav Škoro tumači svoju jučerašnju izjavu da će po prstima dobiti oni koji njima mašu. Tvrdi, izvučena je iz konteksta. A priču o protukandidatima nastavlja u sarkastičnom tonu.

- Možemo je evo sad i zvati koalicija "Srednji prst", u kojemu prednjače i koju su pokrenuli, ustvari, bivša predsjednica, aktualni još uvijek nekoliko dana, premijer Andrej Plenković i njegov vječiti trabant, gospodin Gordan Jandroković, poručuje Škoro.

Protivničke tabore prozivala je i Restart koalicija, koja je u Splitu predstavila listu za 10. izbornu jedinicu. Na Peristilu je Davor Bernardić nekoliko puta ponovio da su u Hrvatskoj mnogi nesigurni - od radnika, umirovljenika do pripadnika manjina. A osvrnuo se i na izbore tijekom epidemije.

- Mi smo upozoravali na potencijalni rizik. Vlada i Plenković su donijeli odluku, na njima je isključiva odgovornost. Kad smo mi upozoravali, oni su pričali da se mi bojimo izbora, da bježimo od izbora. Jedino što smo željeli je zaštititi hrvatske građane. Ono što mi mislimo u SDP-u, da se Hrvatska puno bolje mora pripremiti za eventualno drugi val, kaže Bernardić.

A nakon što je u Zagrebu predstavio listu HDZ-a u 1. izbornoj jedinici, Andrej Plenković uputio se u Nin. Ondje je obišao obnovljene mostove, uništene u poplavi prije 3 godine, te odgovorio suparnicima.

- Poanta je ići na izbore sada, obnoviti povjerenje birača i nakon toga baviti se i sa snažnim gospodarskim oporavkom i daljnjim očuvanjem zdravlja naših sugrađana. To je ta ogromna razlika - imate neiskustvo i mijenjanje stavova kod SDP-a i totalno šarlatanstvo i neozbiljan pristup bilo kojoj temi gospodina Škore, poručio je Plenković.

Za izbornu bitku priprema se i Radnička fronta, i to u sklopu Zeleno-lijeve koalicije. Kandidati za 8. izbornu jedinicu predstavljeni su u Puli, uz poruku da Hrvatska mora obnoviti industriju i preokrenuti ekonomske trendove.

- Naš je cilj da demokratskim putem uključimo sve ljude, da donosimo odluke koje su nam oni vodeći, vladajući, elite oduzele, znači, mogućnost da odlučujemo o tome što proizvodimo, kako i za koga. Ovdje smo u Istri, gdje je zemlja potpuno opustošena, deindustrijalizirana, poručila je Katarina Peović.

Kandidata mnogo, poruka još više, a do odluke birača ostalo je još samo 15 dana.