Toplina pogoduje rastu bilja, pa i korova...

U nedjelju i ponedjeljak bit će promjenjivo s kišom. Ipak, kako tjedan bude odmicao vrijeme će nas podsjetiti da smo kalendarski ušli u najtoplije razdoblje u godini. Iz dana u dan bit će sve toplije, ali ne i prevruće. Najviša temperatura zraka vjerojatno će biti potkraj tjedna - od 26 u gorju do oko 30 °C u ostatku zemlje. Najniža temperatura zraka spustit će se do 10 u gorju, a uz obalu do 18 °C.

Kiše će biti i u nastavku dana i u ponedjeljak, osobito u unutrašnjosti Hrvatske te mjestimice u Dalmaciji. Iako ne treba isključiti mogućnost za pokoji lokalni pljusak i u ostatku tjedna, ipak će većinom prevladavati suho vrijeme. Nekoliko suhih i toplih dana možete iskoristiti za žetvu soje u Slavoniji ili prvi otkos trave u zapadnim predjelima unutrašnjosti. To se do sada nije moglo obaviti zbog previše vlage. Tlo će se još zagrijati. Temperatura na oko 10 cm dubine bit će uglavnom od 23 u gorju do 29 °C u Dalmaciji.

Kalendarski počinje ljeto i najdulji je dan u godini. Dani će se uskoro početi skraćivati, ali i dalje biti dovoljno dugi za poljoprivredne radove u predvečerje, kada vrućina popusti. Toplina će pogodovati dozrijevanju voća i povrća te rastu sveg bilja, pa i korova. Ubrzo planirajte borbu s agresivnom ambrozijom koje već ima u velikim količinama. Zaštitno špricanje planirajte od sredine tjedna, kada vjetar oslabi.
Osim ove agrometeorološke prognoze iz Plodova zemlje, cijela emisija vidljiva je nedjeljom na HTV1 u 12,30 sati te ponedjeljkom oko 14,05 sati, a i na HRTi platformi.