Srednji prst izazvao buru reakcija

Brojne reakcije na fotografiju koju je jučer objavila bivša predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, a na kojoj pokazuje srednji prst, u znak potpore ženama. Reakcija je to na izjavu Miroslava Škore da se silovana žena, ako zatrudni, mora posavjetovati s obitelji o tome što učiniti.

Srednji prst pokazala je i bivša predsjednica. Od komentara se, u vrijeme izborne promidžbe, pokušao suzdržati aktualni predsjednik.

- Znate moje stavove o tim pitanjima, ona su jasna. Pravo na izbor nije samo tehničko pravo to je kompleksna stvar mislim žena je ta koja se pita, ovo sve drugo. Poštujem i konzervativnije stavove ali se s njima ne slažem. Negdje treba biti granica, kvragu, ne, kaže Zoran Milanović, predsjednik RH.

Premijer, s druge strane, smatra da je u situaciji koja se našla u fokusu izborne kampanje pravi problem - Miroslav Škoro.

- Ići na takav način kao što je on izašao s jednom takvom teškom i osjetljivom temom kao što je silovanje mislim da je apsolutno bilo neprimjereno. Način na koji reagiraju mnoge žene, koliko čujem od svojih suradnika, pa im se eto priključila i bivša predsjednica je njihov način odgovora na to, govori Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Predsjednik SDP-a reagirao je sarkastičnim komentarom. Smatra da Škoro i HDZ licitiraju funkcijama.

- Pa što se tiče bivše predsjednice, drago mi je da iz HDZ-a poručuju da nisu protiv zabrane pobačaja kao što mi je drago da je HDZ glasao za Istanbulsku konvenciju, ističe Davor Bernardić, predsjednik SDP-a.

Čelnik platforme Možemo, Tomislav Tomašević, bivšu predsjednicu optužio je da je, dok je bila na vlasti, na neki način pripremila teren za ovo što se danas događa.

- S obzirom na to da je ne tako davno ugošćavala, predstavnike hoda za život, tako da mi je to sada iznenadilo promjena stajališta preko noći, govori Tomislav Tomašević, Zagreb je naš!

A onaj čija je izjava bila povod za ovaj ženski pokret, smatra da je srednji prst bivše predsjednice upućen i hrvatskom narodu i vjernicima.

- Da je to srednji prst koji pokazuje ne samo u svoje ime, nego u ime Andreja Plenkovića, Jandrokovića i svih onih koje ćemo maknuti iz vlasti 5. srpnja pa neka onda te prste pokazuju jedni drugima, ističe Miroslav Škoro, Domovinski pokret.

Tko će komu pokazivati prste, tek preostaje vidjeti. Ovaj je svoju poruku poslao.