Počela službena izborna kampanja

Kampanja je, dakle, i službeno počela. Kandidati i predstavnici stranaka diljem zemlje pokušavaju dobiti povjerenje birača. Za to imaju 16 dana.

Službeni dio kampanje Restart koalicija počela je u Koprivnici. Ističu da nude promjene za bolji život i budućnost, borbu protiv korupcije i reformu javne uprave.

- Danas, ovdje u Koprivnici, počinje zadnja etapa našeg zajedničkog puta, puta za promjene, puta za pobjedu, za novi početak Hrvatske. Danas sam sigurniji nego ikada da smo još jedan korak bliže pobjedi, rekao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

I HDZ u službenu izbornu utrku ulazi optimistično - očekuju najveći broj mandata. U fokusu programa, ističu, bit će sigurnost, a velike predizborne skupove neće održavati.

- Smatramo da je vrijeme u kojem živimo i ono koje je pred nama jest vrijeme velikih izazova i da će ključna stvar i ključno pitanje za hrvatske građane biti upravo sigurnost i zaštita njihovog života, njihovog zdravlja, rekao je glavni tajnik i voditelj izbornog stožera HDZ-a Gordan Jandroković.

Miroslav Škoro
na sajmu u Sesvetamo osvrnuo se na reakcije koje je izazvala njegova izjava da se silovana žena, ako zatrudni, mora dogovoriti s obitelji što će učiniti.

- Ja sam čovjek koji je za život, ja sam čovjek koji smatra da život počinje začećem i da ga treba štititi do prirodne smrti. To sam ponovio od predsjedničkih izbora do danas bezbroj puta, to sam rekao i jučer, rekao je predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro.

Most je u Velikoj Gorici predstavio listu za 6. izbornu jedinicu. Ističu da je uvjet za poslijeizbornu suradnju promjena izbornog zakona.

- Događa se jedna nevjerojatna energija, vibra, pozitiva oko Mosta. Mogli ste svjedočiti načinu na koji smo predali naše liste u Hrvatski sabor, rekao je politički tajnik Mosta nezavisnih lista Nikola Grmoja.

Milan Bandić
predstavio je izborni program i kandidate Stranke rada i solidarnosti.

- Mene ne zanima ni predsjednik države ni premijer jer ja sam realan i znam da naša stranka ne može dobiti toliko mandat da ja na to konkuriram. Ali moram reći da bih ja to radio najbolje u ovoj zemlji. Ali očito će to netko za 20, 30 godina, rekao je Milan Bandić, predsjednik stranke Bandić Milan 365 - Stranke rada i solidarnosti.

Zeleno-lijeva koalicija prikupljanjem potpisa želi osigurati da se Zakon o obnovi Zagreba donese brzo.

- I ne samo to do izbora, nego ćemo skupljati potpise i nakon izbora sve negdje pred konstituirajuću sjednicu, kada ćemo uručiti popise predsjedniku Milanoviću. Njemu se obraćamo, od njega tražimo da iskoristi ustavnu ovlast da jednostavno sazove izvanrednu sjednicu Sabora, rekao je Tomislav Tomašević iz Zagreb je naš!

Predizborne poruke kandidati će biračima moći upućivati do 3. srpnja točno u ponoć.