U BiH glasovanje u šest gradova

Ministarsko vijeće Bosne i Hercegovine - dalo je suglasnost za glasovanje hrvatskih državljana. U diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske - traje registracija birača. Izbori će se zbog epidemije i ondje održati uz posebne mjere zaštite.

Hrvatski državljani s prebivalištem u BiH moći će glasovati na izborima za Hrvatski sabor 4. i 5. srpnja od 7 do 19 sati u gradovima u kojima su diplomatsko-konzularna predstavništva: Sarajevu, Mostaru, Banjoj Luci, Tuzli, Livnu i Vitezu. Do 24. travnja mogu provjeriti jesu li na biračkom popisu, a ako nisu, trebaju se registrirati.

- Moraju se registrirati svi oni koji nemaju osobnu iskaznicu Republike Hrvatske s prebivalištem u BiH. Svi oni koji imaju iskaznice oni bi trebali biti na popisu birača, ali ja predlažem i molim da ljudi ipak provjere, rekla je konzulica u Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Mostaru Jadranka Modrić.

Hrvatski državljani s prebivalištem u BiH, kao i diljem svijeta, birat će tri zastupnika 11. izborne jedinice.

- To je ipak na neki način izražavanje ustavne obveze koju je Republike Hrvatska ugradila u vlastite državne temelje da ima obvezu ipak voditi računa na nekli način štiteći, pa i simbolično omogućiti njihovo političko predstavljanje, rekao je doc. dr. sc. Dražen Barbarić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

U hrvatskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima prate i epidemiološko stanje u BiH, zbog čega su pripreme za izbore dodatno složene.

- Moramo vidjeti koje će mjere biti na snazi tih dana. Mi ćemo na vrijeme sve obavijestiti. Pretpostavljam da će maske morati imati, možda pozvati ljude da ponesu svoje olovke za glasovanje, ali to ćemo javiti na vrijeme, objasnila je konzulica Modrić.

Najviše birača na prošlim parlamentarnim izborima bilo je u Mostaru, 13.000, na predsjedničkim izborima 17.000, pa iz Konzulata mole birače da ne čekaju isključivo nedjelju, nego na izbore izađu već u subotu, 4. srpnja, kako bi se izbjegle gužve i duga čekanja u redovima.