Ponegdje kiša pada nemilice, a ima i krumpirove zlatice

Na početku prognoze odmah najavljujemo promjenljivo vrijeme. U tjednu pred nama gotovo da neće biti dana bez barem slabe kiše, osobito na kontinentu. Iako će dnevna temperatura zraka u prvoj polovini tjedna biti ispod prosjeka, postupno će ipak zatopliti, a dani prema vikendu biti primjereniji lipnju. Najviša temperatura vjerojatno će biti od 22 u gorju do 27 °C u ostatku zemlje. Tjedna najniža temperatura zraka na kopnu između 10 i 14 °C, a na Jadranu koji stupanj viša.

Nestabilno vrijeme će povremeno prekidati i ometati radove na otvorenom. Izraženiji pljuskovi najvjerojatniji su u ponedjeljak, i to ponajprije u unutrašnjosti zemlje te na sjevernom Jadranu. Ne treba zanemariti da je ponegdje uz jači pljusak moguća i tuča. Najviše suhih sati, uz slab vjetar, vjerojatno će biti sredinom tjedna uz obalu, gdje će se lokalno moći planirati zaštitno špricanje. Tlo će većinom biti vlažno, a njegova temperatura na oko 10 cm dubine bit će od 19 u gorju do 25 °C u Dalmaciji.

Poljoprivredne radove u idućim danima neće biti lako isplanirati. Količina oborine u ovo doba godine varira. Dok ponegdje pada nemilice, drugdje nema ni kapi. Vlaga i toplina pogoduju biljnim bolestima i štetnicima, što je već zamijećeno na raznom voću i povrću. Osim plamenjače, na krumpiru je uočena veća količina krumpirove zlatice. Na manjim nasadama izbjegavajte kemijsku zaštitu jer ručnim uklanjanjem čuvate okoliš.Osim ove agrometeorološke prognoze iz Plodova zemlje, cijela emisija vidljiva je nedjeljom na HTV1 u 12,30 sati te ponedjeljkom oko 14,05 sati, a i na HRTi platformi.