Za Vidovo većinom kiša i svježije ponovo

U novome će tjednu biti promjenjivo i manje toplo nego tijekom vikenda - gdjekad čak i razmjerno svježe. Svakodnevno će barem ponegdje pasti malo kiše, a u mnogim će krajevima biti i obilnijih pljuskova s grmljavinom, mjestimice vjerojatno i s olujnim nevremenom, osobito u ponedjeljak, koji bi neke u kopnenom području mogao podsjetiti na jesen...

Stoga je Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing., iz Službe za agrometeorologiju
DHMZ-a u "Plodovima zemlje" opravdano komentirala, između ostaloga: "Poljoprivredne radove u idućim danima neće biti lako isplanirati." A osim njezine agrometeorološke prognoze, te detaljnije prognoze po područjima i danima u nastavku, možda će nekima biti zanimljiva i korisna i tjedna meteorološko-prometna prognoza, pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća".

Mnogobrojne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana te prognozama za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti...

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Ponedjeljak: kiša česta, ponegdje i obilna, većinom svježijeKrunoslav Mikec, dipl. ing.: "U ponedjeljak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti uglavnom oblačno s povremenom kišom. Mjestimice će pritom biti i pljuskova s grmljavinom, moguće i izraženijih, s obilnijom kišom. Puhat će slab i umjeren sjeverozapadnjak, a dnevna temperatura bit će za nekoliko stupnjeva niža nego u nedjelju.

Osjetno će svježije biti i u središnjoj Hrvatskoj, s najvišom dnevnom temperaturom od 18 do 21 °C. Prevladavat će oblačno s povremenom kišom, uglavnom u noći i ujutro moguće s jačim pljuskovima, pri čemu mjestimice može pasti više od 30 litara kiše po četvornome metru.

Obilnije oborine može biti i u dijelu gorske Hrvatske. Sunčana su razdoblja izgledna ponegdje na sjevernom Jadranu, gdje će uglavnom poslijepodne biti povećana vjerojatnost za pljuskove s grmljavinom, moguće i izraženije. Bit će manje toplo nego u dane vikenda, uz slab i umjeren sjeverozapadnjak te jugozapadnjak i zapadnjak.

Podjednak će vjetar biti i u Dalmaciji, uz more uglavnom malo valovito. Uz promjenljivu naoblaku bit će prolazne mjestimične kiše ili pokojeg neverina. Najviša temperatura uglavnom od 22 do 24 °C.

I na krajnjem jugu Lijepe Naše će temperatura zraka biti oko 23 °C. Uz sunčana razdoblja također treba računati na lokalne pljuskove, odnosno neverine. Uz slab i umjeren sjeverozapadnjak i zapadnjak more će biti malo, samo na otvorenome ponegdje umjereno valovito."

I u nastavku tjedna promjenljivo.

"I sljedećih će dana u unutrašnjosti
biti kiše, ponegdje uz grmljavinu, ali manje te ne posvuda. Pritom će u utorak i srijedu biti umjereno i znatno oblačno, ujutro moguće s maglom, a u četvrtak su izgledna dulja sunčana razdoblja. Temperatura će zraka nakon osvježenja u ponedjeljak - opet porasti.

I na Jadranu će u nastavku tjedna biti malo toplije nego u ponedjeljak. Sunčanog će vremena biti više nego na kopnu, ali neće biti posve stabilno. Vjerojatnost za pljuskove postojat će ponajprije na sjevernom dijelu, u utorak i na krajnjem jugu. Puhat će uglavnom slab i umjeren sjeverozapadnjak i zapadnjak te jugozapadnjak, u utorak prolazno ponegdje i bura.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka
vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.