I dalje vremenski koktel, ali i "ljetniji" meteomodel

Premda vjerojatno neće biti sasvim suhi - petak i, osobito subota, zbog sunca i topline, ponegdje i vrućine, mnoge će podsjetiti na ljeto. Već od nedjelje opet slijedi promjenjivije - uz kišu i grmljavinu, gdjegod i nevrijeme, najprije na sjevernom Jadranu, gdje se posvuda sasvim suho ne može jamčiti ni u petak. Stoga valjano iskoristite posebice najsunčaniju i najtopliju subotu, neki možda i za prvo ovogodišnje kupanje u moru temperature većinom od 20 do 22 °C.
Detaljnija prognoza za nautičare i sve koji plove, s animacijom polja oborine, vjetra i valova po dijelovima Jadrana, koju pripremaju meteorolozi Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a - može se, već tradicionalno od početka lipnja do kraja rujna, pogledati u Regionalni dnevnik HRT-a četvrtkom, vidljivom i pomoću HRTi-ja. Ovoga četvrtka pripremio ju je Jurica Miljak, dipl. ing.U nastavku slijedi prognoza po područjima za sljedeće dane, a još detaljnije prognoze meteorologinja i meteorologa Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a mogu se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Mnogobrojne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana te prognozama za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti...

Petak: većinom suho, sunčano i toplije, ujutro ponegdje maglaU petak će u istočnoj Hrvatskoj biti većinom sunčano, ujutro uz mjestimičnu kratkotrajnu maglu, zatim povremeno umjerenu naoblaku, osobito u Podunavlju. Uz tiho ili slab vjetar najniža temperatura od 11 do 14 °C, a najviša između 25 i 27 °C.

Toplije nego u četvrtak, te stabilnije i sunčanije bit će i u središnjoj Hrvatskoj, također uz uglavnom slab vjetar, te po nekim nizinama jutarnju maglu, a poslije samo malo oblaka.

Oblačnije će i dalje biti u gorju i dijelu sjevernog Jadrana, gdje su i u petak mogući pljuskovi s grmljavinom. Srećom za mnoge - slabiji i rjeđi nego do sada. Ujutro će ponegdje biti kratkotrajne magle, osobito po kotlinama. Vjetar slab, uglavnom u višem gorju povremeno umjeren jugozapadni i zapadni, a more mirno ili malo valovito. Jutarnja temperatura zraka od 13 do 16, u unutrašnjosti 8 do 12 °C, a poslijepodnevna oko 24 °C, u gorju 20 do 22 °C.

U Dalmaciji toplije, pri čemu uz more sunčanije, a u unutrašnjosti je najprije mjestimice moguća kratkotrajna magla, zatim lokalni razvoji oblaka te pljuskovi i grmljavina. Nakon jutarnjeg burina zapuhat će ponegdje umjeren zapadni i sjeverozapadni vjetar, oko Splita i južnije i jugozapadni, pri čemu će more biti većinom malo valovito.

Malo valovitije će biti na jugu Hrvatske, osobito na otvorenome. Uz obalu burin pa maestral, te sunce i malo oblaka, a u unutrašnjosti oblačnije, uz mogućnost ponekog pljuska, osobito u Konavlima.

U subotu sunčano, ponegdje i vruće, pa u nedjelju nova promjena

U subotu će biti još toplije, ponegdje i vruće, mnogima u unutrašnjosti i sparno, uz gdjekad umjeren jugozapadnjak. Od nedjelje opet više oblaka i malo manje toplo, uz povremenu kišu i grmljavinu, mjestimice moguće i nevrijeme, te osobito u ponedjeljak ponegdje umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

I na Jadranu će u nedjelju i ponedjeljak biti nestabilno, najprije na sjevernom dijelu, poslije i južnije. No, u subotu će moći uživati ljubitelji suhog i sunčanog vremena, te mnogima ugodno toplog, poslijepodne uz osvježavajući maestral.

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.