I u srijedu nestabilno, za neke vrijeme i "nasilno"

Sredinom tjedna promjenjivo, uz još čestu kišu i grmljavinu, te uz svježija jutra i toplija poslijepodneva nego u utorak. Tijekom stabilnijeg i sunčanijeg petka i subote daljnji porast temperature, mjestimice vjerojatno čak i uz vruć dan, osobito u unutrašnjosti, a u nedjelju opet promjena...

Mnogobrojne meteorološke informacije mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti...

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Srijeda: i dalje promjenljivo, ali i malo toplije

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: "I u srijedu će u istočnoj Hrvatskoj vrijeme biti nestabilno, s mjestimičnom kišom, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, uz mogućnost lokalnog nevremena. Dakako, bit će i sunčanih razdoblja, uz koja će najviša temperatura porasti i do oko 25 °C.

Na vlagu i sparinu, ali zbog više sunca i na višu temperaturu nego što je bila u utorak, treba biti spreman i u središnjoj Hrvatskoj, uz promjenljivo vrijeme, ponegdje kišu, pa i pljuskove praćene grmljavinom, koji mogu biti izraženiji. A ujutro može lokalno biti i magle.

I na zapadu zemlje vrijeme tijekom srijede obilježit će mjestimična kiša i grmljavina, osobito u prvom dijelu i sredinom dana, a u drugom dijelu bit će sunčanije. Puhat će slab do umjeren jugozapadnjak, a na otvorenom moru jugo i južni vjetar, uz ponegdje umjereno valovito more. Poslijepodnevna temperatura od 17 u gorju do 23 °C na sjevernom Jadranu.

Podjednako vrijeme će biti i u Dalmaciji, u čijoj su unutrašnjosti osobito mogući izraženiji pljuskovi s grmljavinom. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i jugo, a početkom dana mjestimice sjeverozapadni. Najviša temperatura oko 23 °C.

Od 22 do 24 °C i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će također mjestimice biti kiše i grmljavine, koje uglavnom u prvom dijelu dana mogu biti izraženije. Poslijepodne više sunca, a pljuskovi i dalje mogući u zaobalju. Jugo i jugozapadnjak uglavnom će biti slabi, a more malo valovito."

I dalje promjenjivo, ali i toplije

"Promjenljivo vrijeme s mjestimičnom kišom te pljuskovima i grmljavinom na Jadranu će biti još i u četvrtak, a zatim pretežno sunčano i prolazno stabilnije. Pritom će dnevna temperatura postupno i osjetno porasti, što će zagrijati i malo more. Puhat će slabo i umjereno jugo i jugozapadnjak, u petak sjeverozapadnjak.

U kopnenom će području pljuskovi u četvrtak biti rjeđi, uglavnom u gorju i unutrašnjosti Dalmacije. U petak i subotu prevladavat će sunčano, ponegdje s umjerenom naoblakom. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i zapadni, na istoku i sjeverozapadni.  Osjetno će zatopliti, pa temperatura u subotu na zapadu može dosegnuti i vrućih 30 °C.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka
vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.