Iza godišnjice Branimira atmosfera opet nema mira

Nakon godišnjice proglašenja kneza Branimira atmosfera iznad Hrvatske opet nema mira, pa se stanje ponovno znatno komplicira. Ne samo što se srednjoškolcima matura "servira", pri čemu je najprije važna književnost, jezik, lektira, nego mnoge, osobito uz more, jačanje južine deprimira, neke čak i više u zdravlje dira. I pritom oblake na čestu kišu inspirira, a gdjekad i za munje i gromove stimulira. I dok se matura i u sljedećim tjednima "emitira", iznimno promjenjivo vrijeme do četvrtka se "planira", a zatim se atmosfera vjerojatno barem malo stabilizira! Mislim na meteorološku, ne na onu - "tko koga bira". Ovoj drugoj je novi tjedan tek "mirnija uvertira"...

A osim ove sažete prognoze, kao i one iz emisije
Vrijeme, oko 18,58 sati na HTV1, te detaljnije u nastavku, možda će nekima biti zanimljiva i korisna i tjedna meteorološko-prometna prognoza, pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza koju je za "Plodove zemlje" pripremio Marko Vučetić, dipl. ing., iz Službe  za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana te prognozama za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, koji je nedavno ušao u 31. godinu postojanja, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti...

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremila dr. Tanja Renko iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njezine i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Ponedjeljak: promjenjivo, česta kiša, južina, jutro toplije, danju manje toplodr. sc. Tanja Renko: "U ponedjeljak ujutro u Slavoniji, Baranji i Srijemu još će biti većinom suho, a pljuskova i grmljavine bit će osobito poslijepodne i navečer. Vjetar uglavnom slab, sredinom dana mjestimice umjeren sjeverni, no uz pljuskove kratkotrajno može biti vrlo jak, čak i olujan. Najniža temperatura zraka bit će od 14 do 17 °C, a najviša između 24 i 27 °C.

U središnjoj Hrvatskoj za 3 do 5 °C manje toplo nego u nedjelju jer će biti oblačnije, povremeno uz kišu i grmljavinu. Mjestimice će biti i obilnijih pljuskova, a moguća je i tuča te prolazno olujan vjetar.

Promjenljivo će biti i na zapadu, i pritom u gorskim predjelima ponegdje i pretežno oblačno s povremenom kišom, pa i u obliku pljuskova. Također su lokalno mogući izraženiji pljuskovi i veća količina kiše, a poteškoće bi na sjevernom Jadranu moglo stvarati i prijepodne vrlo jako jugo.

Vjetrovito će biti i u Dalmaciji pa će more ujutro i prijepodne na otvorenom biti ponegdje i valovito, no prema večeri će biti mirnije, uz slabije jugo. Uz promjenjivu naoblaku mjestimice kiša, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom. No, bit će i povremenih duljih sunčanih razdoblja, uz koja će temperatura zraka porasti i na vrijednosti od 22 do 25 °C.

I na jugu Hrvatske podjednako toplo, uz izmjenu oblaka, kiše i sunca, a jako, mjestimice i vrlo jako jugo prema večeri će slabjeti te uz obalu okrenuti i na istočnjak i buru."

I dalje promjenjivo...

"Jugo će na Jadranu u utorak sasvim oslabjeti te ponegdje okrenuti na slab jugozapadnjak, a ponegdje će umjerenog juga biti ponovno u četvrtak. Svih će se dana izmijenjivati sunčana i oblačnija razdoblja, tijekom kojih će povremeno biti kiše, pa i u obliku pljuskova. Temperatura zraka neće se znatnije mijenjati.

Planiranje aktivnosti na otvorenom bit će otežano i u unutrašnjosti jer će svakodnevno biti mjestimične kiše i grmljavine, lokalno i izraženijih pljuskova, a uz dosta vlage te razmjerno visoku temperaturu bit će dojam i sparnog vremena. Ipak veća je vjerojatnost za više suha vremena u sjevernim krajevima nakon srijede. Značajnijeg vjetra bit će uz pljuskove, a inače će tek povremeno puhati slab do umjeren jugozapadnjak.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka
vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.