"Kud god sunce grije, žito zrije."

Pred nama je još jedan tjedan s promjenjivim vremenom, pa i svježijim nego što bi to očekivali za ovo doba godine. Tjedna najniža temperatura zraka na kontinentu će vjerojatno biti od 10 °C do 15 °C, a uzduž Jadrana od 15 °C do 17 °C. Najviša će temperatura zraka biti uglavnom od 20 °C do 26 °C.

Gotovo je svakodnevno moguća barem slaba kiša, a ne treba zanemariti da je ponegdje moguć i jači pljusak praćen grmljavinom, pa i tučom. Ipak u prvoj polovini tjedna očekuju se ipak razmjerno povoljni vremenski uvjeti pa to svakako iskoristite i obavite neophodne poslove.

Pratite dnevnu prognozu vremena i prema najavama kolega sinoptičara na vrijeme se pripremite na možda i nevoljnije vremenske uvjete.

Vodite računa da će tijekom tjedna biti uglavnom oblačno, s visokom relativnom vlagom zraka. Uz to, u prvom dijelu tjedna s povremenom kišom, a ipak s dovoljno topline za brzi razvoj biljnih bolesti i štetnika. Stoga vodite brigu kada obaviti zaštitna prskanja u nasadama.

A srednje dnevna temperatura tla na desetak cm dubine još uvijek su ispod prosjeka za ovo doba godine. Uz blagi porast početkom tjedna, moguć je njezin pad u drugoj polovini pa će na kontinentu temperatura tla vjerojatno biti uglavnom od 17 °C do 21 °C, a uzduž Jadrana od 22 °C do 25 °C.

Oblačan i kišan lipanj nije dobar znak jer: "Kud god sunce grije, žito zrije."Osim ove agrometeorološke prognoze iz Plodova zemlje, cijela emisija vidljiva je nedjeljom na HTV1 u 12,30 sati te ponedjeljkom oko 14,05 sati, a i na HRTi platformi.