O vremenu ništa novo - promjenjivo nije gotovo

Nije sigurno, ali je prilično vjerojatno da se i sljedećih tjedan dana nastavlja promjenjivo razdoblje, u kojem ni na kopnu, ni na moru neće biti velikih promjena tlaka. No, mnogima bi i dalje mogla biti "tlaka" zbog na Jadranu prevladajućeg juga, na kopnu pak jugozapadnjaka. Uz takvo biometeorološko stanje ne baš idealno, vrijeme će i dalje biti nestabilno, za aktivnosti na otvorenome diljem Hrvatske ne sasvim povoljno, ali to nam je već prošlih dana, pa i tjedana moglo postati "normalno".

Vjerojatno neće biti ni velikih promjena u temperaturi zraka, koja u većini Hrvatske neće jako odstupati od prosječne za prvu polovicu lipnja. No, i bez vrućine, nekima bi moglo biti neugodne sparine, osobito na kopnu, gdje je i vjerojatnija nego na Jadranu svakodnevna gdjekoja kišna kap, a ne smije se isključiti ni povremeni mjestimični kišni "slap", kakav se u sjevernijim hrvatskim krajevima mogao vidjeti i u srijedu, u južnijima u petak.

A osim ove u nastavku, možda će nekima biti zanimljiva i korisna i tjedna meteorološko-prometna prognoza, pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća".

Mnogobrojne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana te prognozama za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, koji je nedavno ušao u 31. godinu postojanja, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti...

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Nedjelja: djelomice sunčano, ali ne posvuda suhomr.sc. Dragoslav Dragojlović: "U nedjelju će u istočnoj Hrvatskoj biti djelomice sunčano. Uz umjeren razvoj oblaka ponegdje može pasti i malo kiše, uglavnom u Baranji i Srijemu. Vjetar većinom slab. Jutarnja temperatura zraka od 15 do 17, a najviša dnevna između 25 i 27 °C.

Podjednaka temperatura zraka bit će i u središnjoj  Hrvatskoj, uz djelomice sunčano i toplo vrijeme. Ujutro mjestimice kratkotrajna magla. Vjetar slab do umjeren jugozapadni.

Na sjevernom Jadranu i u gorju uz promjenljivu naoblaku ponegdje može pasti malo kiše, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Puhat će umjeren jugozapadnjak, a prema otvorenom moru jačat će jugo, koje će krajem dana biti i jako. Jutarnja temperatura od 11 do 13 °C, uz obalu između 16 i 18 °C, a najviša dnevna od 22 do 24 °C.

U Dalmaciji najviše sunčana vremena, a tijekom dana bit će i ugodno toplo. Puhat će umjeren južni vjetar i jugo, koje prema otvorenom moru krajem dana može biti i jako, pri čemu će more biti umjereno valovito. Jutarnja temperatura zraka od 12 do 17 °C, a najviša dnevna između 23 i 25 °C.

I na jugu Hrvatske pretežno sunčano i danju ugodno toplo. Puhat će slabo do umjereno jugo i južni vjetar."

I u sljedećem tjednu promjenjivo

"U prvoj polovici idućeg tjedna u unutrašnjosti promjenljivo i nestabilno s kišom, u ponedjeljak i srijedu ponegdje vjerojatno i obilnijim pljuskovima. Vjetar uglavnom slab, a temperatura zraka u manjem padu. 

I na Jadranu promjenjivo, mjestimice s kišom, u ponedjeljak i srijedu ponegdje možda i izraženijim pljuskovima. Puhat će umjereno, u ponedjeljak i jako jugo, a u srijedu zapadnjak i jugozapadnjak", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka
vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.