Sušu će ublažavati kiša i nakon Dana okoliša

Na Svjetski dan zaštite okoliša vrijeme je okolišu bilo djelomično naklonjeno. Suša se diljem Hrvatske barem malo ublažila, ali je ponegdje na Jadranu i uz njega bilo štete zbog obilne kiše te jakog i olujnog vjetra, koji kao da je želio dodatno obilježiti godišnjicu prve službene upotrebe hrvatske nacionalne trobojnice.

Pritom je nekome kiše tijekom petka bilo malo, jer im je u četvrtak puno više izgledalo, a nekome je i prečesto padalo, te i više litara od očekivanog palo. Kako god, podnošenje višemjesečne suše je olakšalo. I jugo i stanje mora mnoge je razočaralo, iako je neke pomorske linije prekidalo, a i poplavljeno je bilo mnogo žalo. Uz to se još mnogošto događalo, čak je i sunce većinom barem nakratko zasjalo. A da vam nestalno vrijeme slučajno ne bi nedostajalo, znajte da promjenjivo razdoblje s ovim petkom nije prestalo! Ono će se produljiti barem još malo, a nemojte se začuditi ako i dulje bude potrajalo...


A osim ove u nastavku, i tjedna meteorološko-prometna prognoza u subotnjim "Istragama prometnih nesreća" nekima bi možda mogla biti od koristi.

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njezine i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Mnogobrojne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana te prognozama za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, koji je nedavno ušao u 31. godinu postojanja, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti...

Subota: djelomice sunčano i danju toplije, ali posvuda ne i suhoDunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "U subotu će u istočnim hrvatskim krajevima biti barem djelomice sunčano, ali ne posve stabilno pa su uz jači razvoj oblaka sredinom dana i poslijepodne mjestimice mogući pljuskovi. Nakon toplog jutra najviša dnevna temperatura između 25 i 27 °C.

Samo malo manje toplo bit će u središnjoj Hrvatskoj, uz djelomice sunčano vrijeme. Također postoji mogućnost za kratkotrajnu kišu ili lokalne pljuskove, osobito sredinom dana i poslijepodne.

Vjerojatnost za pljuskove postoji i u gorskim krajevima te u unutrašnjosti Istre, a manja je na sjevernom Jadranu. Ipak, bit će i dosta sunca pa će temperatura na Jadranu biti oko 24 °C , u gorju oko 21 °C. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni, i na kopnu i na moru, uz malo do umjereno valovito more.

Na srednjem Jadranu pretežno sunčano, a u unutrašnjosti Dalmacije se uz jači razvoj oblaka ne može isključiti mogućnost kratkotrajne kiše ili ponekog pljuska. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura od 13 do 18 °C, a najviša dnevna oko 24 °C.

Na jugu Hrvatske jutro oblačnije uz mogućnost kiše, a danju će prevladavati sunčano i toplo, povremeno uz umjerenu naoblaku. U noći i ujutro još će biti umjerenog do jakog juga, a zatim će vjetar okrenuti na jugozapadni, prema otvorenom sjeverozapadni."

I dalje promjenjivo...

"U nedjelju na kopnu djelomice sunčano i još malo toplije, uz umjeren jugozapadnjak, a vjerojatnost za pljuskove postoji uglavnom na istoku. Početkom sljedećeg tjedna promjenljivo i nestabilno, uz čestu kišu, uglavnom u obliku pljuskova, te manji pad temperature zraka.

Na Jadranu će u nedjelju prevladavati sunčano, a uz više oblaka lokalni pljuskovi mogući su u unutrašnjosti Istre. Sljedeći tjedan promjenljivo, uz povremenu kišu, češću u utorak. Jugo i južni vjetar u ponedjeljak će ponovno jačati.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka
vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.