Ponegdje kiša i vjetrovitije, biometeorološki "lošije"

I sljedećih će dana biti vrlo nestalno, te razmjerno toplo, pri čemu svakako valja upozoriti na vrlo vjetroviti četvrtak i osobito petak, kada će u mnogim mjestima biti i obilne kiše, moguće i nevremena, osobito na Jadranu i uz njega, pri čemu može biti i poplavljenih riva. Od subote će biti stabilnije, ali i dalje posvuda ne suho...

Ili ako tko želi u rimi:

Ni na Svjetski dan biciklista atmosfera nije bila stabilna - "čista",
pa je nebo oblacima bila kao kakva modna pista,
a sretna je mogla biti i mnoga glista.

Do petka će biti još kompliciranije,
te uz južinu znatno vjetrovitije,
a i biometeorološki sve nepovoljnije.
No jamačno je najaviti još važnije
da će na Jadranu i uz njega biti i kiše "ozbiljnije".

Za vikend pak većinom mirnije,
i za mnoge povoljnije,
uz planove na otvorenome ostvarivije...


Mnogobrojne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana te prognozama za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, koji je nedavno ušao u 31. godinu postojanja, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti...

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremila dr. Tanja Renko iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njezine i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku. 

Četvrtak: promjenjivo, vjetrovito, razmjerno toplo, ponegdje kišadr. sc. Tanja Renko: "U četvrtak na istoku Hrvatske vjetrovito, djelomice sunčano te toplije nego u srijedu. Puhat će umjeren, mjestimice i jak jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 13 do 16 °C, a najviša dnevna između 26 i 29 °C.

Razmjerno toplo bit će i u vjetrovitoj središnjoj Hrvatskoj, gdje će jugozapadnjak ponegdje na udare biti i olujan, posebno u gorju. Uz promjenljivu naoblaku bit će sunčanih razdoblja, a rijetko moguće i kratkotrajne kiše. Jutro će biti toplije nego u srijedu, a dnevna temperatura uglavnom od 24 do 28 °C.

Oprez zbog jakog vjetra bit će potreban i u gorju, a osobito prema večeri i na sjevernom Jadranu, gdje će jugo tijekom dana izraženo jačati pa će u večernjim satima biti olujno, zbog čega će i more biti sve valovitije. Bit će umjereno i pretežno oblačno, u najčešću kišu na širem riječkom području.

Malo kiše uz promjenljivu naoblaku može pasti i mjestimice u Dalmaciji, posebice na zadarskom području i u unutrašnjosti. Ipak u većini će predjela biti i duljih sunčanih razdoblja. Jugo će jačati, ujutro će biti slabo i umjereno, a u večernjim satima vrlo jako i olujno.

I na krajnjem jugu Hrvatske dan će početi slabim do umjerenim jugom, a završiti vrlo jakim pa i olujnim. Oblaci će se kroz dan sve više nakupljati, no u većini predjela prevladavat će suho vrijeme."

U petak kišovito i vjetrovito, pa za vikend stabilnije, ali...

"U petak će duž cijele obale biti čestih nevera, a s njima nerijetko i obilne kiše. Jak i olujan južni vjetar i jugo, uz premještanje ciklone i obilnu kišu, za posljedicu može imati i poplavljenje rive. Za vikend slabiji vjetar te više suha i sunčana vremena - ponekog pljuska bit će uglavnom u Istri, u nedjelju i oko Rijeke te na Kvarneru.

Vikend će i u većini kopnenih krajeva biti u znaku suha i barem djelomice sunčana vremena, no petak će biti vjetrovit, uz povremenu kišu, posebno u gorju i u unutrašnjosti Dalmacije, gdje će biti i jačih nevremena, s njima i obilne kiše.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka
vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.