I na 1. dan "klimatološkog ljeta" kiša nekima smeta

Nakon nekima naizgled prohladnog i kišovitog svibnja, koji će prema službenim klimatološkim ocjenama vjerojatno biti većinom "normalan", samo ponegdje "hladan" i "suh", ali i "kišan" - sljedećih će dana biti osjetno toplije. Baš kako i priliči prvom tjednu klimatološkog računanja vrlo vjerojatno još jednog iznadprosječno toplog ljeta. Pritom valja spomenuti kako su od četvrtka mjestimice mogući i vrući dani.

No, bit će i dalje prilično promjenjivo, svakodnevno uz barem ponegdje malo kiše, posebice u kopnenom području. U većini će Hrvatske biti i razmjerno vjetrovito, najprije uz povremeno umjeren, gdjekad i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na Jadranu buru i tramontanu, a od srijede većinom jugozapadnjak, na Jadranu i jugo...

Zbog svega toga Marko Vučetić, dipl. ing., iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a u "Plodovima zemlje" je, između ostaloga, rekao da je za zaštitna prskanja u vinogradima i voćnjacima u većini Hrvatske najpovoljnije vrijeme sredinom tjedna.

A osim dosadašnjih i još detaljnjijih prognoza u nastavku, možda će nekima biti zanimljiva i korisna i
tjedna meteorološko-prometna prognoza, pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća".

Mnogobrojne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana te prognozama za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, koji je nedavno ušao u 31. godinu postojanja, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti...

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njezine i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Ponedjeljak: djelomice sunčano i toplije, ali ponegdje kiša, bura...Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "U ponedjeljak će u istočnoj Hrvatskoj povremene kiše biti prijepodne. Poslijepodne će kiša prestati, a uz sunčana razdoblja temperatura će porasti do oko 20 °C.

U središnjoj Hrvatskoj kiše će biti povremeno ujutro, a od sredine će dana prestati i djelomice će se razvedriti. Jutarnja temperatura oko 11 °C, a najviša dnevna od 21 do 23 °C, uz povremeno umjeren sjeverni vjetar.

Sjevernog i sjeveroistočnog vjetra bit će i u gorju, dok će na sjevernom Jadranu puhati bura, podno Velebita jaka, na udare i olujna, uz umjereno valovito more. Kiše će povremeno biti u gorju, osobito prijepodne, dok će barem djelomice sunčano biti na sjevernom Jadranu. Najviša temperatura zraka od 16 do 18 °C, na moru od 22 do 24 °C.

Najviše sunčanog vremena bit će na srednjem Jadranu, a u unutrašnjosti Dalmacije će biti umjerene naoblake. Puhat će umjerena bura i tramontana, prema otvorenom i sjeverozapadni vjetar.

Na jugu Hrvatske barem djelomice sunčano, ali poslijepodne se uz više oblaka ne može isključiti mogućnost ponekog pljuska. Nakon bure i tramontane puhat će umjeren zapadni i sjeverozapadni vjetar."

U nastavku tjedna većinom još toplije, ali uz južinu i dalje promjenjivo...

"U utorak će u kopnenom području biti djelomice sunčano i uglavnom suho, a u srijedu ponovno raste vjerojatnost za kišu, osobito poslijepodne i u obliku pljuskova. Promjenjivo, nestabilno, vjetrovito, ali i toplije bit će u četvrtak, uz povremeno jak jugozapadni vjetar.

Uz barem djelomice sunčano vrijeme vjerojatnost za pljuskove na Jadranu sljedećih dana je mala. Ipak, uz više oblaka,  ne može se isključiti mogućnost kratkotrajne kiše, osobito na sjevernom dijelu. Nakon bure i sjeverozapadnjaka, u četvrtak će zapuhati jugo.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka
vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.