"Na Duhove ako kiša lijeva, slabe nade tada od usjeva."

U ovome tjednu vrijeme je bilo povoljno za obavljanje radova na otvorenom tako da su se poljodjelski radovi mogli obavljati gotovo nesmetano. Početak sljedećega tjedna bit će pretežno oblačan i kišan, a najniža temperatura zraka, na kopnu niža od 10 °C, bit će uglavnom sredinom tjedna. No u drugoj polovini tjedna, napose prema njegovome kraju, vjerojatan je osjetniji porast temperature zraka i do oko 29 °C.

Prvi dani sljedećega tjedna u kontinentalnim krajevima očekuju se oblačni i kišni, a tek od sredine tjedna poboljšanje vremenskih uvjeta. Uzduž Jadrana obrnuto, kiša ako je i bude, očekuje se tek krajem tjedna. Istina, i uzduž Jadrana su ponegdje mogući ne obilni kratkotrajni pljuskovi - nedostatni za ublažavanje suše.

I dalje će se zadržati vjetrovito vrijeme, do sredine tjedna bura i sjeverni vjetar, a zatim toplije jugo i južni vjetar.

Planirate li košnju na livadama povoljnije vrijeme imat ćete od sredine tjedna. Zaštitna prskanja u vinogradima i voćnjacima i dalje će onemogućavati vjetar, ali sredinom tjedna, pri promjeni smjera vjetra, iskoristite kratkotrajno zatišje i obavite i te poslove.

Srednja dnevna temperatura tla na oko 10 cm dubine, mimo prošlotjednih predviđanja, još uvijek su neuobičajeno ispod prosjeka za ovo doba godine. Na žalost, tako će ostati i u prvoj polovini sljedećeg tjedna, na kontinentu uglavnom u granicama od 16 °C do 18 °C i njihov osjetniji porast moguć je tek krajem tjedna. Uzduž Jadrana te će se vrijednosti zadržati oko 25 °C.

A vjeruje se da kiša na današnji dan za ratare nije poželjna jer: "Na Duhove ako kiša lijeva, slabe nade tada od usjeva."


Osim ove agrometeorološke prognoze iz Plodova zemlje, cijela emisija vidljiva je nedjeljom na HTV1 u 12,30 sati te ponedjeljkom oko 14,05 sati, a i na HRTi platformi.