I na blagdan Duhova bit će mokrih krovova

Kao ni na Dan državnosti, diljem Hrvatske suho neće biti ni tijekom posljednjeg svibanjskog dana, posebice ne na jugu, a prema kraju dana i sjeveru Hrvatske. No, veći dio nedjelje, u većini će Hrvatske biti suho i barem djelomice sunčano, ali za kraj svibnja razmjerno svježe, uz većinom sjeverni i sjeverozapadni vjetar, na Jadranu i buru.

Još češće kiše bit će tijekom toplijeg ponedjeljka, osobito u većini kopnenog područja. Od utorka do četvrtka prevladavat će suho, uz jačanje južine i daljnji porast temperature pa su u drugom dijelu tjedna ponegdje mogući i vrući dani, a od petka je i sve veća vjerojatnost za ponovno čestu kišu.

A osim ove u nastavku, možda će nekima biti zanimljiva i korisna i tjedna meteorološko-prometna prognoza, pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća".

Mnogobrojne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana te prognozama za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, koji je nedavno ušao u 31. godinu postojanja, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti...

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremila dr. Tanja Renko iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njezine i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Nedjelja: djelomice sunčano i razmjerno svježe, ponegdje kiša, osobito navečer
dr. sc. Tanja Renko: "Na istoku Hrvatske veći dio nedjelje suho, uz i dulja sunčana razdoblja. Kasno poslijepodne jače naoblačenje, a prema večeri u najsjevernijim predjelima već ponegdje kiša, češća u noći na ponedjeljak. Bit će razmjerno vjetrovito, uz umjeren, u Podunavlju i jak sjeverozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 8 do 11 °C, najviša dnevna između 18 i 21 °C.

U središnjoj Hrvatskoj također u prvom dijelu dana dosta sunčanog vremena, uz promjenjivu naoblaku. Poslijepodne znatno oblačnije, a navečer mjestimice i kiša, ponajprije u najsjevernijim dijelovima, do kraja dana vjerojatno i drugdje.

U gorskoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima, a poslijepodne je pokoji lokalni pljusak moguć u gorju. Ujutro će puhati umjerena, podno Velebita i jaka bura, zatim većinom slab i umjeren zapadni i sjeverozapadni, uz obalu ponegdje i jugozapadni vjetar pa će more biti uglavnom malo, ujutro ponegdje i umjereno valovito.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije djelomice sunčano s promjenjivom naoblakom te malom vjerojatnošću za poneki poslijepodnevni pljusak u unutrašnjosti. Mjestimice umjerenu buru zamijenit će zapadni i jugozapadni vjetar, na otvorenome i sjeverozapadni, koji će poslijepodne biti i umjereno jak. Temperatura zraka bez veće promjene.

Na krajnjem jugu Hrvatske vjerojatnost za pljusak vrlo je velika, a uz promjenjivu naoblaku bit će i sunčanih razdoblja. Jutarnja temperatura zraka od 13 °C u dolini Neretve do 16 °C duž obale i na otocima, a najviša dnevna između 20 i 22 °C."

U sljedećem tjednu toplije, ali posvuda ne i suho

"Prva polovina novoga tjedna na Jadranu će biti malo toplija od vikenda te postupno stabilnija. Još će u ponedjeljak uz jači razvoj oblaka pokoji pljusak biti moguć ponajprije na jugu. Buru, sjeverni i sjeverozapadni vjetar u srijedu će zamijeniti jugozapadnjak, na otvorenome prema večeri i jugo.

Ponedjeljak na kopnu vrlo promjenljiv uz mjestimičnu kišu, a utorak i srijeda bit će uglavnom suhi i barem djelomice sunčani. Puhat će umjeren, u ponedjeljak ponegdje i jak sjeveroistočni i sjeverni vjetar. U srijedu će vjetar biti slab i temperatura će porasti.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka
vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.