HRT pripremio prigodan program povodom obilježavanja Dana državnosti Republike Hrvatske

Zagreb, 29. svibnja 2020. – Hrvatska radiotelevizija (HRT) u subotu, 30. svibnja na Prvom programu (HRT-HTV1) s početkom u 9 sati emitirat će prigodan program u povodu obilježavanja 30. obljetnice Dana državnosti Republike Hrvatske.

Program započinje posebnom emisijom posvećenom stvaranju hrvatske države. Uz reportaže i bogatu arhivsku građu prisjetit ćemo se 30. svibnja 1990., dana kada je konstituiran prvi demokratski izabrani višestranački Sabor.

S gostima u studiju evocirat ćemo uspomene na taj veliki dan hrvatske povijesti, a izravno ćemo prenositi svetu misu za Domovinu i svečani program na Trgu svetog Marka. 

Glavni služitelj presvete euharistije u župnoj crkvi sv. Blaža u Zagrebu bit će zagrebački nadbiskup i metropolit kardinal Josip Bozanić. Liturgijsku glazbu izvodit će Zbor HRT-a, pod vodstvom Tomislava Fačinija, uz orguljsku pratnju Pavla Mašića.

Emisija se nastavlja u 11.30 sati, a u podne HRT se uključuje na Trg svetog Marka i prati svečanu smjenu straže.

Nakon toga u 13 sati na rasporedu je dokumentarni film „Put u hrvatsku neovisnost“ koji govori o položaju Hrvatske u bivšoj državi, događajima tijekom 70-ih i 80-ih godina 20. stoljeća te nastanku krize 90-ih godina koja je dovela do početka Domovinskog rata. Kronološki su poredani ključni vojni i politički događaji rata kao i međunarodnog priznanja Hrvatske sve do mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, čime je Hrvatska stekla neovisnost i samostalnost na cijelom svojem teritoriju.

U 20:05 sati HRT prenosi svečani koncert u povodu Dana državnosti iz HNK u Zagrebu. Uz orkestar i zbor Opere zagrebačkog HNK-a nastupaju operni solisti Lana Kos, Tomislav Mužek i Ljubomir Puškarić. Na programu su djela Vatroslava Lisinskog, Ivana pl. Zajca, Ive Tijardovića, Davora Bobića i Alfija Kabilja.

Povodom obilježavanja Dana državnosti u 21.15 na rasporedu je prijenos specijalnog izdanja emisije Lijepom našom iz Đurđevca.

Na Četvrtom programu HTV-a (HRT-HTV4) i platformi HRTi u 15:05 je prigodna emisija „Tri desetljeća suvremene državnosti“ koja daje analizira prva tri  desetljeća moderne hrvatske države  a u kojoj gostuju ustavotvorac Vladimir Šeks, general zbora Josip Lucić, bivši ministar rada i pomoćnik obrane grada Siska Davorko Vidović i povjesničar Ante Nazor. Urednik i voditelj je Mislav Togonal.

Poseban programa povodom Dana državnosti na Prvom programu Hrvatskog radija (HRA1) počinje u 8:05 te u sklopu njega i tematska emisija s gostima. Na Prvom programu Hrvatskoga radija na rasporedu je  prijenos mise iz crkve sv. Blaža u Zagrebu, kao i prijenos svečanog koncerta u 20 sati

Hrvatska radiotelevizija
RJ Marketing i Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
www.hrt.hr