Kao da nas netko ima na "piku" - suhog vremena nema na vidiku

Budući da u prognozama za sljedeće dane nema velike promjene u odnosu na prošle, da se baš svakodnevno na svim mjestima ne ponavlja gotovo isto - evo za početak nešto malo drukčije, s nadom da se dovoljno razumije, a možda nekoga i nasmije, pa poslije opet "klasičnije"...

Do početka lipnja kao da nas nebesa imaju na "piku",
i baš kao po visinske ciklone nepisanom pravilniku,
koji zna sva'k' tko je studirao PMF geofiziku,
diljem Hrvatske stabilnoga vremena nema na vidiku!
A ni temperaturu nećemo gledati u iznadprosječnom obliku.

Vedrina i oblaci nastavljaju istu "politiku",
pa ćemo i dalje gledati promjenjivu meteosliku,
a neki povremeno doživljavati i vremensku nepriliku,
uz gromove, munje, lokalno moguću i tuču - čak i paniku.

Ovaj tipični proljetni ugođaj ne zaslužuje veliku viku.
Uostalom, prognoze za ljeto nude svojevrsnu ispriku...

A uobičajenu, "normalniju" i detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njezine i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Mnogobrojne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana te prognozama za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, koji je nedavno ušao u 31. godinu postojanja.

A povodom nedavnog Dana HRT-a na jednom se mjestu nalaze i do sada "raštrkane" neuobičajene meteoinformacije...

Četvrtak: djelomice sunčano, ali nestabilno, uz slabiji vjetarDunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "U četvrtak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti djelomice sunčano, a uz jači razvoj oblaka poslijepodne će ponegdje biti kratkotrajne kiše ili pljuskova. Uz povremeno umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar najviša dnevna temperatura bit će uglavnom 20 ili 21 °C.

Podjednako toplo bit će i u središnjoj Hrvatskoj, nakon razmjerno svježeg jutra. Bit će djelomice sunčano, poslijepodne uz porast naoblake, a prema večeri i u noći povremeno će biti kiše, pa i u obliku pljuskova, najprije u Međimurju i Hrvatskom zagorju.

Na sjevernom Jadranu i u gorskoj Hrvatskoj promjenljivo oblačno. Uz više oblaka poslijepodne i navečer mjestimična kiša, pri čemu su pljuskovi mogući ponajprije u Gorskom kotaru te ponegdje u Istri. Puhat će umjeren sjeverni vjetar, na Jadranu bura i tramontana. Nakon svježeg jutra na kopnu, dnevna temperatura u gorju će biti između 17 i 19 °C, na Jadranu od 21 do 23 °C.

Uglavnom suho, te u početku pretežno sunčano, zatim djelomice sunčano bit će na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije. Puhat će umjerena bura i tramontana, prema otvorenom moru sjeverozapadnjak, uz malo do umjereno valovito more. Jutarnja temperatura između 10 i 15 °C, a najviša dnevna od 21 do 25 °C.

Na jugu Hrvatske bit će podjednako toplo, uz buru i tramontanu, prema otvorenome moru sjeverozapadni vjetar. Uz obilje sunca, poslijepodne se ipak ne može isključiti mogućnost kratkotrajne kiše, pa i u obliku ponekog pljuska."

I dalje promjenjivo...

"Promjenljivo oblačno, vjetrovito i razmjerno svježe u kopnenom će području biti do kraja tjedna. Mjestimične kiše, uz česte pljuskove, bit će osobito u petak, a prema trenutačnim je prognozama najveća vjerojatnost za uglavnom suho vrijeme je u nedjelju.

I na Jadranu će biti povremene, mjestimične kiše, ali ipak manje nego na kopnu. Pritom je vjerojatnost za pljuskove najveća u subotu, osobito u Dalmaciji. Puhat će većinom umjerena bura i sjeverozapadni vjetar.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka
vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.