"Kaj sveti Vrban natače, to mimo lagva teče."

I u posljednjem svibanjskom tjednu promjenljivost vremena će nas neminovno podsjećati da smo još uvijek u proljeću. Najviša temperatura zraka na kontinentu će vjerojatno biti u granicama od 20 °C do 24 °C, a uzduž Jadrana od 24 °C do 26 °C. Ako ne u svim, a ono u ponekim danima jutra će biti svježa, s najnižom temperaturom u granicama od 5 °C do 9 °C na kontinentu, uzduž Jadrana uglavnom od 12 °C do 14 °C.

U prvoj polovini tjedna u kontinentalnim krajevima još je moguća kiša, ne obilna, ali svaka kap je sada dobro došla. Nedostatne količine oborine zabrinjavaju na istoku zemlje, te uzduž Jadrana, posebno na otocima.

Uz to zadržat će se vjetrovito vrijeme. Ipak, za utjehu, od sredine tjedna vjerojatno je postupno sve toplije i sušnije vrijeme. Istina i tada je moguć pokoji pljuščić, ali bit će samo podjetnik na godišnje doba.

Dakle, spremate li se za košnju na livadama i pripremu sijena, za te poslove donesite odluku sredinom tjedna prateći dnevne prognoze vremena.

I zaštitna prskanja u vinogradima, voćnjacima i povrtnjacima planirajte u drugoj polovini tjedna.

A srednja dnevna temperatura tla na oko 10 cm dubine, nakon ovotjednog osjetnijeg kolebanja na kontinentu, ponovno će početkom tjedna biti niža, a pred kraj sljedećeg tjedna slijedi ponovni porast na za ovo doba godine  prosječne vrijednosti oko 20 °C, uzduž Jadrana oko 25 °C.

Do sada trebala vam je kiša, ali od ponedjeljka, barem za vinogradare, bolje da je nema, jer:
"Kaj sveti Vrban natače, to mimo lagva teče."Osim ove agrometeorološke prognoze iz Plodova zemlje, cijela emisija vidljiva je nedjeljom na HTV1 u 12,30 sati te ponedjeljkom oko 14,05 sati, a i na HRTi platformi.