Visinska ciklona i ne samo ona

Premda na vrijeme u ovome tjednu djeluje prizemno polje povišenoga, pa i visokog tlaka zraka, glavni uzročnik promjenjivih dana bit će visinska ciklona - vrtlog vlažna i nestabilna zraka zbog kojeg će osobito na kopnu biti gotovo svakodnevnih lokalnih pljuskova, koje može pratiti i grmljavina, a ne smije se isključiti ni mogućnost tuče. No, baš kao što je već bilo objašnjeno u meteostripu, u anegdoti s pokojnim Ivom Rupnikom, jednom od legendi HRT-a i DHMZ-a - gdje će i kada biti pljuskova nezahvalno je prognozirati i za tekući dan, a pogotovo više dana unaprijed. Srećom za mnoge koji planiraju aktivnosti na otvorenome - ako i gdje padne, kiša neće biti dugotrajna, a većinom ni obilna.

Osim povremene mjestimične kiše, mnogima bi mogao smetati i vjetar - u unutrašnjosti često umjeren, povremeno i jak sjeverni i sjeveroistočni, a na Jadranu uglavnom još češća i jača bura i tramontana.

Uz sve to, unatoč dosta sunčanih sati, posebice na Jadranu, temperatura zraka bit će većinom malo niža od prosječne za posljednji svibanjski tjedan.

Mnogobrojne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana te prognozama za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, koji je nedavno ušao u 31. godinu postojanja.

A povodom Dana HRT-a na jednom se mjestu nalaze i do sada "raštrkane" neuobičajene meteoinformacije...

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremila dr. Tanja Renko iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njezine i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Ponedjeljak: djelomice sunčano, razmjerno vjetrovito i svježe. Ponegdje kiša.dr. sc. Tanja Renko: "U utorak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti promjenljivo, povremeno i pretežno oblačno, mjestimice s kišom, poslijepodne ponegdje i jačim pljuskovima s grmljavinom. Bit će razmjerno vjetrovito uz umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 8 do 12 °C, a najviša dnevna između 18 i 21 °C.

U središnjoj Hrvatskoj također malo svježije nego u ponedjeljak, ponajviše zbog umjereno do jakog sjevernog vjetra. Izmjenjivat će se sunčana i oblačna razdoblja s kojima će osobito poslijepodne biti kiše, lokalno i grmljavine.

Promjenjivo oblačno bit će i na zapadu zemlje. Pritom će u gorskoj Hrvatskoj biti mjestimične kiše, a poneki pljusak moguć je i u unutrašnjosti Istre, samo rijetko i uz obalu. No na sjevernom će Jadranu, osobito na otocima, biti i duljih sunčanih razdoblja. Puhat će umjerena i jaka bura i sjeverni vjetar, podno Velebita s olujnim, navečer i orkanskim udarima.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnosti Dalmacije djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom, uz poneki pljusak uglavnom uz granicu s Bosnom i Hercegovinom. Puhat će umjerena i jaka bura te sjeverni vjetar s kojima će more biti umjereno valovito, na otvorenome ponegdje i valovito.

Na krajnjem jugu Hrvatske dosta sunčanih sati, no uz promjenljivu naoblaku moguća je i kiša, uglavnom u obliku kratkotrajnog pljuska. Puhat će umjerena do jaka bura i sjeverni vjetar. Temperatura zraka ujutro od 15 do 19 °C, a najviša dnevna između 21 i 23 °C."

U nastavku tjedna bez veće promjene

"I idućih dana na Jadranu će biti sunčanog vremena, ali povremeno i više oblaka, samo ponegdje uz mogućnost za vrlo malo kiše, uglavnom na sjevernom i južnom dijelu. Bura i sjeverni vjetar u srijedu će slabjeti, a u četvrtak i petak u poslijepodnevnim će satima na otvorenome moru biti i sjeverozapadnjaka.

Na kopnu će i dalje uz promjenljivu naoblaku mjestimice biti kiše, ali i sunčanih razdoblja. Povremeno će puhati umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Temperatura zraka bez veće promjene.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka
vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.