Spreman sam za primopredaju

Predsjednik Republike Stjepan Mesić izjavio je da je njegov Ured potpuno spreman za primopredaju vlasti. To je prvi put da jedan državni poglavar Hrvatske odlazi u mirovinu. Morate znati, niti hrvatski vladari nekada nisu otišli na miru u mirovinu. Svi su bili ili dekapitirani ili na nekakav drugi način uklonjeni. A ja sam prvi koji odlazi u mirovinu, kazao je.

Mesić je potvrdio da su već održani razgovori o inauguraciji između njegova Ureda i tima koji je vodio kampanju novoizabranog predsjednika Ive Josipovića.

Inauguracija je jedan velik posao jer se očekuju strani državnici i šefovi država i treba se dogovoriti u kojem obujmu će sve to biti, kako bi sve funkcioniralo. Taj posao mora obaviti protokol i službe Ureda predsjednika, zajedno s ljudima koji su vodili izbornu kampanju Josipovića, kazao je Mesić.

Mesić vjeruje da će neki od njegovih savjetnika iz Ureda ostati i kao Josipovićevi savjetnici. Vjerujem da će neki ostati, ali to će biti pitanje procjene samog Josipovića, kazao je. Mediji spekuliraju o više savjetnika koji bi to ostali i kada na Pantovčak dođe Josipović.

Mesić je kazao kako je siguran da će se novi predsjednik moći više boriti protiv korupcije, te za objavljivanje Registra branitelja, nego što je to on mogao. Može sada sigurno više uspjeti jer će na drugoj strani imati sugovornika koji je također zainteresiran da se riješe brže ta pitanja, ustvrdio je.

Govoreći pak o Josipovićevoj najavi da će se snažnije uhvatiti u koštac s parapodzemljem, Mesić kazao kako ono u Hrvatskoj vjerojatno postoji, ali da to parapodzemlje, paraobavještajne službe, ne smiju dobiti pravo građanstva. Treba ih detektirati i spustiti na zemlju. O njima ne ovisi razvoj ovoga društva, naglasio je i dodao da Josipović kao profesor prava o tome, vjerojatno više zna od njega.

Komentirajući pak Josipovićevu najavu da će češće predlagati održavanje tematskih sjednica Vlade, Mesić je kazao kako je i on često predlagao, ali je druga strana to odgađala. Ja ne mogu sazvati sjednicu, mogu samo predložiti, a često sam puta predlagao, kazao je.

Osvrnuo se, na molbu novinara, i na pitanje osiguranja koje je Josipović odbio i rekao da je dobro da se konzultiraju i onaj tko osigurava i onaj koga se osigurava.