Promjenjivo, za detaljnu prognozu "škakljivo"

U posljednjem će svibanjskome tjednu vrijeme biti promjenjivo, uz dosta sunčanih sati, posebice na Jadranu, ali u kopnenom području i gotovo svakodnevnu mogućnost za ponegdje malo kiše, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom. Temperatura zraka bit će oko prosječne za doba godine, pa  i malo niža, a osjećaju svježine pridonosit će i povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na Jadranu gdjekad i jaka bura i tramontana.

U drugoj polovini tjedna povećava se vjerojatnost za malo stabilnije i manje vjetrovito vrijeme, pa je Marko Vučetić, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a u "Plodovima zemlje" preporučio da se odluka o košnji livada i pripremu sijena donese sredinom tjedna, a i : "Zaštitna prskanja u vinogradima, voćnjacima i povrtnjacima planirajte u drugoj polovini tjedna."


Mnogobrojne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana te prognozama za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, koji je nedavno ušao u 31. godinu postojanja.

A povodom Dana HRT-a na jednom se mjestu nalaze i do sada "raštrkane" neuobičajene meteoinformacije...

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Nedjelja: na kopnu promjenjivo, ponegdje uz malo kiše, na moru sunčanije

mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U ponedjeljak na istoku Hrvatske
djelomice sunčano. Sredinom dana i poslijepodne, uz umjeren i jak razvoj oblaka mjestimice će biti pljuskova i grmljavine, koji ponegdje mogu biti izraženiji. Puhat će povremeno umjeren sjeverozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 9 do 11 °C, a dnevna između 20 i 22 °C.

Podjednaka temperatura bit će i u središnjoj Hrvatskoj, uz također djelomice sunčano s promjenjivom naoblakom. Mjestimice će biti kiše, uglavnom u obliku lokalnih pljuskova. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni.

U gorskim krajevima promjenjivo oblačno, mjestimice s kišom i pljuskovima s grmljavinom. Na sjevernom Jadranu barem djelomice i uglavnom suho. Uz obalu će ujutro i tijekom prijepodneva puhati jaka, podno Velebita na udare i olujna bura. Jutarnja temperatura od 6 do 8 °C, na moru između 13 i 16 °C. Dnevna od 18 do 20 °C, iz obalu između 20 i 23 °C.

U Dalmaciji pretežno sunčano i danju ugodno toplo. U noći i ujutro uz obalu umjerena i jaka bura, a tijekom dana prema otvorenom moru sjeverozapadnjak, pri čemu će more biti malo do umjereno valovito. Jutarnja temperatura od 8 do 11 °C, uz obalu između 13 i 16 °C, a dnevna uglavnom od 22 do 25 °C.

I na jugu Jadrana većinom sunčano i toplo. Uz obalu slaba do umjerena bura, a prema otvorenome moru sjeverozapadnjak."

I sljedećih dana promjenjivo

"U nastavku tjedna na kopnu će biti promjenjivo i razmjerno svježe, u većini krajeva uz povremenu kišu, u malim količinama, te često umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

Na Jadranu će prevladavati umjerena bura i tramontana, koje povremeno mogu biti i jake. Bit će toplije nego na kopnu, uz više sunčana vremena, a vjerojatnost za kišu bit će mala, u utorak uglavnom na jugu Jadrana, poslije većinom na sjeveru.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka
vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.