Skromna inauguracija Josipovića

Novoizabrani hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je u Splitu da će program njegove inauguracije biti skroman, ali sredstva se mogu osigurati iz rezerve sredstava koja predsjednikov ured dobiva iz proračuna. Na taj je način Josipović odbacio medijska nagađanja da bi nedostatak novca mogao dovesti u pitanje svečanost.

Josipović se u županijskoj gospodarskoj komori sastao s gospodarstvenicima iz Splitsko-dalmatinske županije. Nakon sastanka je najavio da će se kao sutvorac vanjske politike zauzimati za agresivniju gospodarsku politiku u ponudi hrvatskih proizvoda na stranim tržištima.

Ivo Josipović je danas posjetio i Pravni fakultet i, odgovarajući na studentska pitanja, rekao kako bi Hrvatska 2012. mogla ući u EU te da je s tim u vezi najveći izazov 23. poglavlje (Pravosuđe, državna uprava i ljudska prava). Također je rekao da će se zauzimati za NATO-ove standarde, prema kojima treba nabaviti nove borbene zrakoplove i smanjiti broj vojnika u oružanim snagama za oko 1100, prenosi Hina. 

Upitan hoće li Hrvatska vojno reagirati u BiH ako se zaoštri stanje u toj zemlji, odgovorio je niječno. U BiH može intervenirati NATO i tada bi Hrvatska bila dio, rekao je.