Na Europski dan parkova stiže brza promjena nova

Subotnji oblaci, gdjekoja kišna kap, južina i iznadprosječna toplina bili su uvod u nedjeljnu promjenu vremena - još jednu brzu i kratkotrajnu. Ili kako je to zanimljivo rekao Krunoslav Mikec, dipl. ing. u večernjoj HRT-ovoj emisiji "Vrijeme": "Polako su se tijekom subote premještali oblaci preko unutrašnjosti i sjevernog Jadrana, gotovo kao kornjače čiji se obilježavao svjetski dan. No oni koji stižu večeras i u noći dolaze puno brže, ali će isto tako brzo i napustiti naše krajeve. Stoga će prvi dio nedjelje obilježiti kiša, mjestimice i u obliku pljuskova s grmljavinom, uz prolazno jak vjetar. A u nastavku će dana biti sunčanije pa će se Europski dan parkova moći provesti u nekom od naših divnih parkova."

Nakon osvježenja u nedjelju, ni u novome tjednu, unatoč uglavnom djelomice sunčanome vremenu, u većem dijelu kopnene Hrvatske neće biti pretjerane topline, a dodatnom osjećaju svježine povremeno će pridonositi i povremeno umjeren, gdjekad i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, osobito u utorak i srijedu. Pritom će povremeno biti i mjestimične kiše, najčešće u ponedjeljak i utorak.
Na Jadranu će prevladavati suho i sunčano, uz buru i tramontanu, nakon nedjeljnog prijepodneva - većinom najjače ponovno u utorak. S njima će ponegdje biti i ograničenja u prometu na Jadranu i uz njega, a u kontinentalnom je području oprez u prometu nužan zbog povremeno mokrih i skliskih kolnika. No, više o tjednoj meteorološko-prometnoj prognozi može se vidjeti subotom u "Istragama prometnih nesreća".

Mnogobrojne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana te prognozama za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, koji je nedavno ušao u 31. godinu postojanja.

A povodom Dana HRT-a na jednom se mjestu nalaze i do sada "raštrkane" neuobičajene meteoinformacije...

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Nedjelja: oblaci, kiša, grmljavina, osvježenje pa razvedravanjeKrunoslav Mikec, dipl. ing.: "Nedjelja će na istoku Hrvatske početi oblacima i kišom, ponegdje i uz grmljavinu. Tijekom prijepodneva prestanak kiše, potom djelomično razvedravanje. Zapuhat će sjeverozapadni i sjeverni vjetar, mjestimice prolazno jak, a najviša temperatura bit će od 18 do 20 °C.

U središnjoj Hrvatskoj podjednako toplo kao na istoku. Prvi dio dana bit će kišan, uz mjestimice moguću i grmljavinu. Već prijepodne je velika vjerojatnost sunčanih razdoblja, no i poslijepodne je ponegdje uz umjeren i jak razvoj oblaka moguć pljusak. Vjetar slab i umjeren sjeverni, u noći prolazno i jak.

I u gorskoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu će biti vjetrovito, uz buru koja će mjestimice biti jaka s olujnim udarima. U noći i ujutro kiša, u gorju lokalno moguće i obilnija, uz izraženije pljuskove pa veći dio dana barem djelomice sunčano, uz najvišu temperaturu zraka od 16 do 18 °C, a u Istri i Hrvatskom primorju između 21 i 24 °C.

Podjednaka će temperatura biti i u većini Dalmacije, gdje će se najoblačnije, uz kišu i lokalnim neverinima vjerojatno biti od jutra pa do oko podneva, a poslije će prevladavati sunčano. Zapuhat će bura, uglavnom slaba i umjerena, a ujutro će još ponegdje puhati jugo.

Juga će biti i na krajnjem jugu Hrvatske u prvom dijelu nedjelje, a prema kraju dana zapuhat će bura, na otvorenome moru i sjeverozapadnjak. More pritom manje valovito nego na sjevernom Jadranu. Oblaci i kiša, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, stići će sredinom dana i u rano poslijepodne."

U novome tjednu barem djelomice sunčano, ali posvuda ne i stabilno

"U kopnenom će se području u prvoj polovini novog tjedna izmjenjivati sunčana i oblačna razdoblja pa neće biti posve stabilno. Mjestimične kiše, posebno poslijepodnevne, bit će uglavnom u ponedjeljak i utorak. Temperatura zraka bez veće promjene, a bit će relativno vjetrovito, osobito u utorak.

Na Jadranu u utorak jaka i olujna bura i sjeverni vjetar. No, zadržat će se podjednako toplo kao u nedjelju te će biti uglavnom suho i sunčano. Mala vjerojatnost ponekog pljuska ili samo za pokoju kap kiše postojat će uglavnom na sjevernom Jadranu, a u utorak i na krajnjem jugu Jadrana.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka
vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.