U subotu južina i toplina pa opet mokra mnoga rina

I u subotu će još prevladavati sunčano, osobito u Dalmaciji, dok će u sjevernijim krajevima povremeno biti više oblaka, samo ponegdje uz mogućnost gdjekoje kišne kapi.

Navečer i osobito u noći na nedjelju sa sjeverozapada slijedi nova kratkotrajna promjena s kišom, ponegdje i grmljavinom, te osvježenjem, na Jadranu i često jakom burom, većinom na sjevernom dijelu na udare i olujnom.

No, već u drugom dijelu nedjelje će se razvedravati pa će početkom novoga radnog tjedna ponovno diljem Hrvatske biti dosta sunčanog vremena, posebice na Jadranu, dok će na kopnu biti i povremene mjestimične kiše...


Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremio Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njezine i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Mnogobrojne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana te prognozama za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, koji je nedavno ušao u 31. godinu postojanja.

A povodom Dana HRT-a na jednom se mjestu nalaze i do sada "raštrkane" neuobičajene meteoinformacije...

Subota: većinom suho i barem djelomice sunčano, južina, toplijeDunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.; "U subotu će u Slavoniji, Baraniji i Srijemu biti djelomice sunčano, uz povremeno umjeren jugoistočni vjetar. U drugom dijelu noći na nedjelju može biti kiše, pa i u obliku pljuskova. Jutarnja temperatura između 10 i 13 °C, a najviša dnevna oko 24 °C.

Još će toplije biti u središnjoj Hrvatskoj, uz poslijepodnevnu temperaturu i do 27 °C. Bit će djelomice sunčano, a navečer te osobito u noći jače će se naoblačiti uz kišu, pa i lokalno izraženije pljuskove s grmljavinom.

Pljuskovi i grmljavina, moguće izraženiji, u noći na nedjelju vrlo su vjerojatni najprije u Gorskom kotaru, a zatim i na sjevernom Jadranu te u Lici. Prije toga bit će djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i južni, na sjevernom Jadranu prema večeri i jugo. Poslijepodnevna temperatura između 21 i 25 °C, a jutro će najsvježije biti u gorskoj Hrvatskoj, uz temperaturu od 8 do 11 °C.

U Dalmaciji će prevladavati sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku. Puhat će slab do umjeren jugozapadni i južni vjetar, a more će biti mirno ili malo valovito, prema otvorenom umjereno valovito. Najviša dnevna temperatura zraka između 24 i 27 °C.

Podjednako toplo, uz slab do umjeren jugozapadni i zapadni vjetar, te malo valovito more bit će i na jugu Hrvatske, uz pretežno sunčano vrijeme."

U nedjelju promjena, pa opet stabilnije, ali na kopnu ne i suho...

"Tijekom nedjelje će se naoblačenje i osvježenje, s čestom kišom, lokalno i pljuskovima s grmljavinom premještati sa sjerozapada na jugoistok Hrvatske pa će već poslijepodne u većini kopnenih krajeva prevladavati sunčano. I početkom novoga tjedna bit će dosta sunčanog vremena, ali i povremene mjestimične kiše, te umjerenog sjevernog i sjeveroistočnog vjetra.

Na Jadranu će tijekom nestabilne nedjelje zapuhati bura, prolazno jaka, uglavnom na sjevernom dijelu i s olujnim udarima. Od ponedjeljka pretežno sunčano, uz većinom umjerenu buru i tramontanu. Temperatura zraka neće se znatnije mijenjati.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka
vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.